Jó reggelt, Vásárhely! 17

+ 10 fokra mászik fel végre délutánra a hőmérséklet, de azért pólóban még ne menjen az utcára.

Változóan, erősen felhős időre számíthatunk, viszont csapadék nem várható vasárnap, de tegye fel a kezét, akinek hiányzik. Igaz, a jövő héten minden nap lesz benne jócskán részünk. Nem, havazás már nem várható.

Aki nem kelt fel hajnali 2-kor, hogy 3-ra tekerje az órát (mert ismerek ilyen embert), az most megteheti, ha tegnap este elmulasztotta volna. A okostelefonokhoz s néhány régebbi nem okoshoz azonban nem kell nyúlni, azok maguk átálltak a nyári időszámításra.

Tegnap írtunk róla, hogy az áradás miatt nem jár a mindszenti komp, szemüvegtokot, s benne bankkártyát lopott egy férfi, aki a bankkártyával pénzt is vett ki az egyik bankautomatából. (Ezért ne írjuk a kártyára vagy a tokjára alkoholos filccel a PIN-kódot). Persze az ATM-nél fénykép készült róla, s keresik is a rendőrök.  Lázár János pedig azt mondta, hogy a makói és vásárhelyi kórházak 8 év alatt 11,7 milliárd forint támogatást kaptak az államtól.

Az év 81. napján az Irén, Írisz, Ancilla, Annunciáta, Cézár, Ders, Derzs, Ernák, Ernye, Humbert, Iréne, Irnik, Isméria, Izméne, Jernő, Kristóf, Krisztofer, Lúcia, Málna, Mandula, Mária, Marinella, Mátka, Umbertó utónevű olvasók ünneplik névnapjukat.

Ezen a napon történt:

421-ben megalapították a mai olaszországi Velencét.
1447-ban kormányzóvá választották Hunyadi Jánost.
1655-ben Christiaan Huygens holland csillagász felfedezte a Titánt, a Szaturnusz legnagyobb holdját.
1821-ben Görögország függetlenné vált az Oszmán Birodalomtól.
1848-ban a zágrábi Horvát Nemzeti Gyűlésen nemzeti önállósági és polgári demokratikus követeléseket fogalmaznak
1948-ban Magyarországon államosították a száznál több főt foglalkoztató üzemeket.
1957-ben Rómában aláírták az Európai Gazdasági Közösség és az Euratom létrehozásáról szóló dokumentumokat.
1983-ban Kibocsátották az ezerforintos bankjegyet. A hivatalos indoklás szerint “a megnövekedett készpénzforgalom” miatt. Ez az infláció körülírása.
1990-ben az első szabad választás Magyarországon a szocializmus évtizedei után.