Szabó Gábor Márki-Zay Péterrel

Simicska Lajos pénzén igyekeznek megvásárolni embereket és pártokat, hogy a Vona-jelöltek javára visszalépjenek az április 8-i választáson – állítja a Fidesz.

A rendszerváltás óta a legnagyobb politikai botrány zajlik a Jobbikban – ezt Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője mondta el pénteken az MTI-nek.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott:

az oligarcha, Simicska Lajos már négymilliárd forintot fizetett ki a Jobbiknak, hogy a visszalépésekért cserébe megvesztegessen ellenzéki jelölteket. Fotók bizonyítják – folytatta –, hogy a Jobbik párt- és gazdasági igazgatója több alkalommal táskában pénzt hozott ki Simicska irodájából.

(A pártigazgató egyébként az a Szabó Gábor, aki 250 jobbikos aktivistával a helyszínről kézi vezérelte Márki-Zay Péter, az immár bizonyíthatóan a Jobbik által kitalált és jelölt, összellenzéki, mégis függetlennek címkézett hódmezővásárhelyi polgármester jelölti kampányát. Több sajtófotó örökítette meg ölelkezésüket a február 25-i éjszaka – a szerk.)

Budai Gyula úgy fogalmazott: a Jobbik Simicska pénzén igyekszik megvásárolni embereket és pártokat, hogy a Jobbik javára visszalépjenek. Szerinte beigazolódott, hogy „Simicska kilóra felvásárolja a Jobbikot”, amely a pénzért és a hatalomért mindenre képes, és „eladta a lelkét Simicskának”. A fideszes képviselő teljesen egyértelműnek tartja, hogy szervezett választási korrupció zajlik a Jobbikban. Korábban jelezte már, hogy pártja éppen ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A fideszes képviselő az MTI-nek arról beszélt egyébként, a Jobbik nem csak Kiskunhalason ajánlott pénzt az LMP-s jelöltnek a visszalépésért, ugyanez történt a balatonfüredi választókerületben, sőt, a Független Kisgazdapárt jelöltjei is pénzért léptek vissza a Jobbik javára.

A Jobbik egyébként az Indexnek reagált röviden a vádakra. Azt írták: Szabó Gábor párt- és Schön Péter gazdasági igazgató „a Jobbik közterületi kampányával kapcsolatos ügyekben tárgyalt és egyeztetett a párttal szerződéses kapcsolatban álló plakátcégek vezetőivel” abban az épületben, melyről az Origo fotókat is közölt. Arra nem feleltek az Indexnek, Simicska Lajos is jelen volt-e a találkozón, amit az Origo felvételekkel igyekszik bizonyítani. Ismert, a Jobbik korábban Simicska Lajos két plakátcégével, a Publimont Kft.-vel és az Euro Publicity Kft.-vel kötött szerződést a párt hirdetéseiről, ezzel együtt az Index is furcsállja, hogy miért lehetett rá szükség a tárgyaláson, az Origo pedig folyamatosan újabb részleteket ígér a korrupciós ügyről.

Forrás: MTI, Index, Origo

Borítókép: Szabó Gábor “kampánystratéga”, a Jobbik pártigazgatója ölelkezik Márki-Zay Péterrel február 25-én, Hódmezővásárhelyen (fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu)