Korrupció

A Jobbik és az MSZP-P térségi jelöltjét arról kérdeztük, mit szólnak ahhoz a hangfelvételhez, mely szerint egy Bács megyei jobbikos országgyűlési képviselőjelölt a visszalépésért a kampányra költött összeg megtérítését javasolta egy LMP-s jelöltnek…

Országos botrány lett abból a hétfőn kiszivárgott hangfelvételből, melyen Farkas Gergely, a kiskunhalasi választókerület jobbikos indulója az LMP-s jelöltet győzködi, azaz a kampányra költött összeg megtérítését veti föl, bizonyos ellenszolgáltatásért cserébe.

A jobbikos jól hallhatóan megkérdezi:

– Ha kifizetjük, akkor visszalépsz?

Az LMP-s zavart reakciója így hangzik:

– Ez kicsit erős volt.

Utóbb Farkas Gergely úgy magyarázta ezt, hogy:

viccelt.

Ez azonban nehezen értelmezhető viccként, Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő úgy fogalmazott: azzal, hogy a jobbikos jelölt pénzt ajánlott az LMP-snek, a választás rendje elleni bűncselekmény tényállását valósította meg. A nagyobbik kormánypárt feljelentést tesz és felszólítja Farkas Gergelyt, hogy azonnali hatállyal lépjen vissza, egyúttal kérte az illetékes hatóságokat, teljes körűen vizsgálják ki az esetet.

A Makó Híradó megkérdezte a Csongrád megyei 4-es választókerület jobbikos és szocialista jelöltjét, szerintük vicc volt-e Farkas Gergely akciója vagy valami egészen más, egyáltalán mi a véleményük arról, hogy az egyik induló pénzt ajánl a másiknak, miközben célozgat a visszalépésre.

Nem szoktam ilyennel viccelni, de azokat kell megkérdezi, akik ebben részt vettek, nem hiszem, hogy tisztem lenne kommentálni

– reagált Kiss Attila.

Arra a kérdésre, hogyan illeszkedik az akció a Jobbik „Tiszta kézzel” jelszavához, azt felelte:

nem tartom szerencsésnek a mondatot, de nem én mondtam, őket kellene megkérdezi, milyen nexusban vannak egymással, ebbe a magánjellegű beszélgetésbe – amit nem is tudom, ki vett fel – abszolút beleférhetett-e.

Hogy bármiféle magánjellegű beszélgetésbe beleférhet-e ilyen utalgatás, ahogy azt Kiss Attila némiképp megengedően felvázolta, nem tudjuk, mindenesetre baloldali ellenfele rendkívül szerencsétlen dolognak tartja az egészet.

Rója István azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy vele kapcsolatosan pénz megjelenjen, akár úgy, hogy ő ad, akár hogy neki ajánljanak fel, azaz

„nem gondolok arra, hogy valakitől ajánlatot kaphatnék”.

Hódmezővásárhely–Makó körzetében

egyelőre mind Kiss Attila (Jobbik), mind Rója István (MSZP-P), mind pedig Pongrácz Gergely (LMP) azt hangoztatja, hogy nem kíván visszalépni semelyik ellenzéki riválisa javára,

sőt, Kiss és Rója – valamint a mögöttük álló Jobbik, illetve MSZP-P/DK – egyaránt azt állítja, hogy ő az erősebb, esélyesebb ellenzéki jelölt.

Borítókép: pixabay.com (illusztráció)