Fidesz: "Minden közbeszerzés törvényes volt!"

Ezt egy, a hivatalos adatokat tartalmazó dokumentummal is alátámasztották ma Kovács László, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke, valamint Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője – és ugyanezt kérik Márki-Zay Péter polgármestertől.

Az elmúlt tíz évben, 2008 és 2018 között Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város összesen 432 közbeszerzési eljárás lefolytatásában vett részt, amelynek az összértéke 40 942 438 403 forint volt. Ebben benne vannak az önkormányzati cégek, intézmények társulások közbeszerzései is.

Csak 2015-ben 76 ilyen eljárást folytattunk le, nettó 11 157 010 212 Ft értékben. Tíz év alatt összesen kilenc jogorvoslati eljárás indult, melyekből hatot a Közbeszerzési Döntőbizottság visszautasított, két kérelem megalapozottnak, egy pedig részben megalapozottnak bizonyult – itt adminisztratív jellegű probléma volt. 

– adott tájékoztatást az ügyben Kovács László, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke, Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője pedig mindehhez hozzátette:

Márki- Zay Péter folyamatosan azt sugallta a kampányban, hogy az Almási István vezette városban pénzügyi, gazdasági, közbeszerzési szabálytalanságok és korrupció történt. Az ismertetett adatok bizonyítják: Márki-Zay Péter vádaskodása alaptalan volt, kizárólag a kampánykommunikációját akarta hangzatosabbá tenni.

– hangsúlyozta a frakcióvezető.

A politikusok újságírói kérdésre arról is beszéltek: nem értik Márki-Zay Péter, a közvélemény felé kommunikált kifogásait a Fidesz frakció hozzáállásával kapcsolatosan, hiszen együttműködési szándékuk legegyértelműbb példája, hogy a közbeszerzések feletti döntést, a város legfontosabb, legjelentősebb gazdasági tevékenységét a polgármester irányítása alá helyezték. Így a polgármester teljes jogkört kapott közbeszerzések irányítása és ellenőrzése felett. Ezen kívül a Fidesz frakció azt is megszavazta, hogy egy helyett ezentúl tíz tanácsadója lehet, akiknek a személyét ő fogja meghatározni.

Csak annyit szeretnénk kérni, most, hogy már Márki- Zay Péter benne ül a polgármesteri székben, és kétségtelenül, hivatásszerűen is köteles ismerni a város pénzügyi adatait, a képviselő testületben, vagy a sajtó nyilvánossága előtt ő is tényszerű adatokkal indokolja a cselekedetei, terveit.

– emelte ki a téma kapcsán Kovács László. Hegedűs Zoltán ehhez azt is hozzáfűzte: szeretnék, ha a polgármester a gyanúsítgatások helyett a város ügyeivel foglalkozna, elkezdene végre dolgozni.