Visszaküldi közgyűlésnek az építményadó eltörlését a közgyűlésnek Márki-Zay!

Nem írja alá és nem hirdeti ki Márki-Zay Péter azt a hétfői közgyűlési döntést, ami szerint január elsejéig visszamenően eltörölnék a 101 négyzetméternél kisebb lakóingatlanokban élő magánszemélyek építményadóját.

Kedd reggel sajtótájékoztatón összegezte a hétfői közgyűlési döntéseket Márki-Zay Péter. A polgármester újságírói kérdésre bejelentette: véleménye szerint sérti a stabilitási törvényt, hogy visszamenőlegesen diszkriminatív – az adózók csak egy részét (80 százalékát) érintő – kedvezményről döntött a testület, valamint a fedezetet sem látja arra, hogyan gazdálkodja ki a város azt, hogy már az első negyedévben sem kell építményadót fizetni a 101 négyzetméternél kisebb lakóingatlanokban élők magánszemélyeknek.

A településvezető 3 napon belül kezdeményezi, hogy a közgyűlés 15 napon belül tárgyalja újra az építményadó kérdését. Véleménye szerint

a Fidesz-frakció elsődleges célja, hogy csődbe vigye az önkormányzatot, és mindezért őt tegye felelőssé.

Azt ugyanis nem támogatta a politikai csoport, hogy a vállalkozások bérfejlesztésére nyújtott támogatást felfüggesszék a kiesett bevételek miatt.  – Arra fogom kérni a frakciót, hogy csak felelősen, fedezetet biztosítva, a törvényeknek megfelelő javaslatot fogadjanak el – tette hozzá Márki-Zay.

Mint mondta, legnagyobb csalódásként azt tekinti, hogy a 2019-es építményadó eltörlését, ami az összes vásárhelyi háztartást érintené, nem szavazta meg a testület, arra hivatkozva, hogy a jövő évi költségvetés és a támogatások érkezése még nem ismert. Az építményadó teljes eltörlése 295 millió forintos költségkiesést jelentene a városnak.

Azért voltak sikerek is

Márki-Zay Péter szerint azonban jó döntések is születtek a közgyűlésen, ilyen például, hogy Fekete Ferenc javaslatára ingyenes lesz a piacnál a parkolás.  Ide sorolta azt is, hogy megszavazták: tanácsnokok és főtanácsnokok néven új titulusokat alkossanak a városházán.

Az ezeket betöltő személyek közvetlenül a polgármester által irányított kabinetirodához tartoznak majd, az eddigi referenseket is átnevezik tanácsadókká, valamint új pozíciókat is meghirdetnek. Ők a roma integrációval, a külföldi fiatalok hazahozatalával, és a vállalkozások fejlesztésével foglalkoznak majd. Erre Hegedűs Zoltán tegnap EZT reagálta.

Tíz városházi dolgozó bére valóban csökkent

Március elsejétől 53 önkormányzati munkavállaló bére csökkent – terjedt a hír a városban. A polgármester ennek kapcsán elmondta, ezek a dolgozók a meghatározott bértábla felett, úgynevezett személyi fizetést kaptak. A politikus 43 esetben meghosszabbította ez erre vonatkozó szerződést,

tíz embernek azonban nem, mert úgy látja, hogy elakarnak menni a Városházáról, illetve a közbeszerzési ügyintézésekben szerepük volt, amivel kapcsolatban a polgármesternek aggályai vannak.

– Az ő kiemelt bérüket nem tudtam jó szívvel meghosszabbítani – fejtette ki.

Visszaküldi az építményadó eltörlését a közgyűlésnek Márki-Zay!

Előkapta a diktafont is

A politikus arra is reagált, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egy interjúban jogsértőnek nevezte, hogy ő a hivatalban diktafonnal rögzíti a beszélgetéseit. Hangsúlyozta, a beszélgetéseket mindig úgy vette fel, hogy a körülötte lévők mindig tudtak róla. Elképzelhetőnek tartja, hogy Péterfalvit félretájékoztatták, és arra reagálva nyilatkozott.