Kormányhivatal: visszamenőlegesen is mérsékelhető a helyi adó

A hódmezővásárhelyi önkormányzat törvényességi felügyeletét gyakorló szervezetet Márki-Zay Péter reggeli sajtótájékoztatója, pontosabban az ott hivatkozott stabilitási törvény kapcsán kereste meg a Promenad.hu.

Mint megírtuk, Márki-Zay Péter polgármester reggel bejelentette: nem írja alá és nem hirdeti ki azt a rendeletet, melyet a 101 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi magánszemélyek ingatlanadójának visszamenőleges hatályú, 2018. január 1-jével történő eltörléséről hozott hétfőn a közgyűlés fideszes többsége. A városvezető újratárgyalásra visszadobja az ingatlanadó ügyet a képviselő-testületnek.

Márki-Zay egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a közgyűlés fideszes többsége által hozott határozat (melyre ő, Kis Andrea alpolgármester, illetve a jobbikos és szocialista képviselők eleve nemmel szavaztak) álláspontja szerint ellentétes az egyébként a polgári kormányzat által hozott stabilitási törvénnyel.

A Promenad.hu megkereste az önkormányzat feletti törvényességi felügyeletet gyakorló Csongrád Megyei Kormányhivatalt, és arról érdeklődtünk, az ő jogi véleményük szerint is sérti-e a polgármester által hivatkozott jogszabályt az ingatlanadó visszamenőleges eltörléséről szóló hétfői döntés. Válaszukat szó szerint idézzük:

„Törvényességi felügyelet az önkormányzatok felett a kormányhivatalok gyakorolnak – ezt a feladatot az Alaptörvény a megyei és fővárosi kormányhivatalokhoz delegálja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szabályozza. A Csongrád megyei, helyi önkormányzatok által hozott rendeleteket törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva tehát a Csongrád Megyei Kormányhivatal ellenőrzi.

A Hódmezővásárhely Megyei Jogú város képviselő-testülete 2018. március 19-i ülésén hozott döntés kapcsán kialakult jogi helyzetben arról tudjuk tájékoztatni a szerkesztőséget, hogy hivatalosan rendelet nem született, amit hatóságunk vizsgálhatna.

Általánosságban elmondható, hogy a helyi önkormányzatok képviselő-testületének lehetősége van minden helyi adót év közben, akár visszamenőlegesen is mérsékelni”

– írta kérdésünkre a kormányhivatal sajtószolgálata.

A témában született véleményünket ide kattintva olvashatják el:

Márki-Zay hátat fordított – A hírek főutcája

Legfőbb választási ígéretének, egyúttal a vásárhelyi lakosoknak is. Blokkolja az ingatlanadó visszamenőleges eltörlését, közben hárít és vagdalkozik. Szegedről fújnak a szocialista szelek? Történt, hogy a hétfői közgyűlésen a többséget alkotó Fidesz-frakció – Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester no meg úgy általában a Jobbik és az MSZP ellenében – arról döntött: eltörli a 101 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi magánszemélyek ingatlanadóját.

Borítókép: pixabay.com