1

Teával és süteménnyel fogadták a Mátyás utcai olvasókörbe érkezőket, ahol a kórház orvosai látták el hasznos információkkal az érdeklődőket. Az egészségügyi teadélutánon megtanulhatták, hogyan kell újraéleszteni, és felismerni a női mellben lévő elváltozásokat. 

Szekeres István pszichiáter főorvos a szorongásról és a gyakran emiatt kialakuló függőségekről beszélt a jelenlévőknek. – Ha valakinek az életéből hiányoznak a pozitív dolgok,  akkor jellemzően egy idő után szorongani kezd. Ekkor embertípustól függően jelentkezhetnek a pótcselekvések. Van aki a munkába menekül, más kényszeresen jár vásárolni, és vannak akik az alkoholhoz és gyógyszerekhez nyúlnak – sorolta a “pótlékokat”. Elsősorban az alkohol és a gyógyszer függőségek tüneteinek felismerésére és azok kezelésére tért ki. Ismertette a különféle nyugtatók, alvásproblémára felírt gyógyszerek előnyeit és hátrányait.

A mell önvizsgálatának részletes módszerét Kallai Árpád főigazgató, radiológus főorvos mutatta be, aki felhívta a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy ha 100 nőből legalább 70-80 részt vesz az emlőrákszűrésen, akkor a jelenleg vezető halálozási ok aránya akár 30 százalékkal is csökkenhet. Hozzátette, a két szűrés közötti időszakban is érdemes önvizsgálatot végezni, és ha valaki eltérést vagy elváltozást észlel azonnal forduljon orvoshoz.

Ezt követően a jelenlévő hölgyek a női mellet imitáló segédeszközön maguk is kitapinthatták a veszélyre figyelmeztető csomókat. Majd Havasi Katalin, a kórház orvosigazgatója egy ambu baba segítségével mutatta meg, hogyan kell a gyakorlatban újraéleszteni.

Az előadássorozat első állomásán Kallai Árpád portálunknak beszélt a program céljáról és annak további folytatásáról. – Úgy gondoltuk, hogy a kórházi tájékoztatáson túl fontos, a lakosságot érdeklő betegségcsoportokról is beszélnünk- mondta. Majd hozzátette, ha a kórház orvosai maguk beszélnek az eltérésekről, elváltozásokról az hatékonyabb lehet, hiszen az emberek idejekorán felfigyelhetnek a problémára. – Nem titkolt szándék, a szűrővizsgálatok fontosságára felhívni a figyelmet, hiszen több betegségcsoport megelőzhető és felismerhető. A másik cél, a laikusok számára bemutatni az újraélesztést, hogy adott helyzetben megfelelően tudjanak reagálni- fűzte hozzá a főigazgató.

A Teadélután következő előadása csütörtökön lesz, ahol  Marosi Erzsébet belgyógyász főorvos tart előadást a dohányzás és az alkohol hatásairól. De betekintést nyerhetnek az érdeklődők az emlőrákszűrés mikéntjébe és az újraélesztés gyakorlatába is. A programokról bővebb leírást ITT talál.