Bélát egy este többször is újraélesztették

Különféle, az egészséggel kapcsolatos, közérdeklődésre számot tartó fórumsorozat indult hétfő délután a nyugdíjas lakópark teadélutánján. Kovács Endre urológus főorvos előadását követően az érdeklődők Havasi Katalin, a vásárhelyi kórház orvosigazgatója és Kallai Árpád főigazgató jóvoltából megpróbálhatták hogyan kell újraéleszteni azt, akinek leállt a szíve, illetve, megtanulhatták felismerni a női mellben lévő csomókat.

Kovács Endre urológus főorvos részletesen beszélt a különféle, a szakterületével kapcsolatos betegségekről, a hólyaggyulladástól, a köveken át egészen a különféle daganatokig. Hangsúlyozta, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokkal időben fel lehet ismerni a rosszindulatú daganatokat, s így azok gyógyíthatók is. De ha időben felismerik, s nem hanyagolják el, akkor a gyulladásokat akár a háziorvos is gyógyítani tudja. Ám ha a beteg elhanyagolja azt, akkor mér urológus szakorvoshoz kell fordulnia.

Havasi Katalin, a kórház orvosigazgatója egy ambubaba segítségével mutatta meg, hogyan kell a gyakorlatban újraéleszteni valakit, akinek megállt a szíve. Mint mondta, az újraélesztést, de legalább a mellkas masszást akkor is meg kell kezdeni, ha úgy véljük, nagyon gyorsan megérkeznek a mentők, ugyanis, ha áll a keringés, akkora beteg szívét ugyan a mentősök újraindítják, de az agy oxigénhiánya miatt a beteg személyisége megváltozik.

Az orvosigazgató nemcsak megmutatta Bélának nevezett ambu babán, hogyan kell végezni a szívmasszázst, illetve lélegeztetni a beteget, de a közönség vállalkozó tagjait is megtanította erre.

A mell önvizsgálata részletes módszerét Kallai Árpád ismertette, aki elmondta, hogy teljesen alaptalan az szóbeszéd, hogy valaki attól kap rákot, mert a mammográfiás vizsgálaton összenyomják a mellét. Elmondta azt is, hogy érdemes komolyan venni, és részt venni az emlőrákszűrésen, melyre a 45-65 közötti nők behívót kapnak. A 40 és 45 évesek, illetve a 65 évesnél idősebbek is elmehetnek erre a vizsgálatra, csak éppen nekik háziorvosi beutalót kell vinniük.

A főigazgató, aki maga radiológus, hozzátette, nagyon fontos a mell önvizsgálatának elvégzése, s ha valaki eltérést talál annak megszokott állapotától vagy elszíneződésre figyel fel, az forduljon azonnal orvoshoz, ugyanis az első évben kezelt mellrák százszázalékban gyógyítható.

Az előadáson résztvevő asszonyok egyébként két műmellben ki is tapogathattak különféle csomókat. Az egészségügyi előadássorozat kedden a Mátyás utcai olvasókörben folytatódik.

Hallgassa meg Kallai Árpád főigazgatót, mi a program célja, és hol folytatódik: