Márki-Zay Péter nekirontott Rója Istvánnak

Hódmezővásárhely nemrég megválasztott polgármestere annak ellenére is nyomást gyakorol a baloldal jelöltjére, hogy korántsem egyértelmű, ki az esélyesebb Lázár János ellen a választókerületben.

Rója István, az MSZP-P és a DK által támogatott országgyűlési képviselő-jelölt az utóbbi napok méréseit figyelve erősödni tudott, sőt olyan kutatás is van, ami azt jelzi, nagyobb esélye van, mint a Jobbik jelöltjének Lázár János ellen – írja a Makó Híradó. A baloldali választók átszavazási hajlandósága is sokkal nagyobb felé, így ha valakinek van még növekedési tartaléka, az is valószínűleg ő.

Rója István a lakossági fórumain sem pártpropagandával kampányol, hanem világosan és egyértelműen fogalmazva egyszerű üzenetekkel próbálja megnyerni a választókat. Lehet, hogy a függetlenként induló, de sokak szerint a Jobbik által a kalapból előhúzott Márki-Zay Péter éppen ettől ijedt meg, amikor annak ellenére, hogy megválasztását a baloldali pártok is nagyban segítették, most már azt mondja, a Jobbikot támogatja április 8-án. Bár nehéz elképzelni, hogy nem a pártközpontból kérték meg erre, az igazságot valószínűleg soha nem tudjuk meg.

Arra az álláspontra helyezkedett, egy kicsit szerintem elhamarkodottan, hogy Kiss Attilát támogatja. Nem látok még tisztán ez ügyben, de mindenesetre feladott egy labdát. Én azt mondtam neki, hogy megértem, ha egységet akarnak, de ahhoz kellene Vona Gábor is, hogy ne legyen ennyire elutasító

– tudtuk meg Rója Istvántól.

Az MSZP-P jelöltje hozzátette: egyelőre nem hangzott el olyan konkrét kérés felé Márki-Zay Pétertől, hogy lépjen vissza.

Az viszont érdekes kérdés lehet majd, hogy a makóiak ehhez mit szólnak, hiszen a városban Rója István nagyon népszerű, amikor leváltották az iskolaigazgatói posztjáról, több százan tüntettek mellette.

Ugyanígy

megjósolhatatlan, hogyan fogadják a Jobbik-pártjelöltet a hódmezővásárhelyi és a választókerület egyéb településein élő baloldali értékrendű szavazók,

és mit szólnak ahhoz, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldal jelöltje ellen fordult.

A Demokratikus Koalíciónál mindenesetre kiborult a bili.

Márki-Zay Péter magánakciójára(?) Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke közleményben reagált:

Tegnap Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely frissen megválasztott polgármestere hibát követett el azzal, hogy hitet tett egy olyan jelölt mellett, aki egyszer már kikapott Lázár Jánostól.

Ahogy eddig Polgármester Úr is, a DK is amellett tesz hitet, hogy tárgyalni kell! A DK és az MSZP-P pártszövetség már több körzetben visszaléptette jelöltjeit a kormányváltás érdekében. Erre a Jobbik nem volt hajlandó. A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöksége tárgyalásokat kezdeményez a helyi Jobbikkal és MSZP szervezettel annak érdekében, hogy újabb csapást tudjunk mérni Lázár Jánosra.

Arra kérjük Márki-Zay Pétert, hogy segítse az ellenzéki összefogást azzal, hogy koordinálja a tárgyalásokat. Amennyiben dr. Kiss Attila a Jobbik országos vezetéséhez hasonlóan nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, úgy alkalmatlanságát is bizonyítja. A DK bízik Márki-Zay Péterben és hiszi, hogy képes tető alá hozni a tárgyalást.