Ambrus Sándort, Dömötör Jánost és Szénási Jánost tüntették ki a díszközgyűlésen 4

A Városháza dísztermében döbbent rá Szénási János, milyen sokan szeretik és tisztelik. A látvány önmagáért beszélt, a vásárhelyi fazekasmester elérzékenyült, és könnyek között vette át a Pro Urbe díjat.

– Nemcsak a kitüntetés, hanem a hangulat és az emberek által mutatott reakció, a vastaps volt az, ami miatt annyira elérzékenyültem, hogy elsírtam magam – nyilatkozta portálunknak Szénási János, miután március 15-én átvette a hódmezővásárhelyi díszközgyűlésen a Pro Urbe díjat. A fazekasmester álmodni sem merte, hogy ilyen sokan szeretik és tisztelik, ezért különösen jó érzés volt a számára, hogy a tömeg egy emberként ünnepelte.

A népi iparművész 1944-ben született Vásárhelyen. Egyike azoknak, akik a több száz éves fazekas hagyományokat követik. Az agyagot és annak formázását a majolikagyárban ismerte meg 1958-ban, 14 évesen. Ott tett szakmunkás vizsgát és ott helyezkedett el, mint korongos. Közben beiratkozott a Budapesti Építőanyagipari Technikumba, ahol a tanulmányait befejezve technikusi oklevelet szerzett.

1968-ban munkahelyet váltva az akkor épülő Alföldi Porcelángyárban kezdett dolgozni. Az edénygyár korongos műhelyének művezetőjeként dolgozott 1980-ig. Ekkor váltotta ki az új életformát jelentő fazekas iparengedélyt és kezdett el dolgozni, mint vállalkozó. 1990-ben megkapta a népi iparművész, majd 2009-ben a Népművészet Mestere megtisztelő címet. 2010-ben az önkormányzat a Signum Urbis Honorantis címmel tüntette ki a városért tett munkássága elismeréseként.

Ambrus Sándort, Dömötör Jánost és Szénási Jánost tüntették ki a díszközgyűlésen 13

A mester jelenleg két kiállításra készül, az egyik Budapesten, a másik Mezőtúron lesz. Kérdésünkre azt válaszolta, még csak megbecsülni sem tudja, hogy az évtizedek során mennyi alkotással, tárlattal és díjjal büszkélkedhet. – Fogalmam sincs, soha nem számoltam. Talán majd az utókor összegyűjti és összegzi őket – mosolygott a kitüntetett.

Szerkesztőségünk gratulál a Pro Urbe díjhoz!

A díszközgyűlésen Ambrus Sándor fazekasmester és Dömötör János nyugalmazott radiológus főorvos is elismerésben részesült. Róluk bővebben ITT és ITT olvashat.