Helyén valamennyi név a világháborús emlékművön 1

Szemmel láthatóan elkészült a Kossuth téri első világháború áldozatai neveit megörökítő vaslemezes emlékmű. Már a nemzeti ünnepre a helyükre kerültek az eredetileg lerakott, majd onnan mégis felszedett vaslapok. Az avatásról még mindig nem lehet semmi sem tudni.

Az első világháború centenáriuma alkalmából még tavaly döntött úgy a vásárhelyi közgyűlés, hogy kibővítik a Kossuth téren található világháborús emlékművet, azaz a Pásztor János által megformált, 7 tonnás és 1938-ban felállított huszár szobrot. Ezt egyébként 2000-ben és 2017-ben is felújította Návay Sándor szobrászművész.
A „nagy világégés” idején, ahogy azt a korabeliek nevezték, Hódmezővásárhelyről csaknem 18 ezren vonultak be katonának, s közülük több mint 3 ezren már a frontokon hősi halált haltak, vagy háborús szerzett sérülései miatt később elhunytak.

Helyén valamennyi név a világháborús emlékművön 2

 

Helyén valamennyi név a világháborús emlékművön 3

Helyén valamennyi név a világháborús emlékművön 4

Az I. világháborús emlékbizottság a beérkezett 39 pályázat közül a szombathelyi Szilágyi Balázs tervét fogadta el, mely a neveket a szobor előtti síkban, corten-acéllemezekbe vágva helyezte el.A névsort alulról fény világítja meg, ahogy az arra napszállta után járók már észrevehették, s ahogy az olvasónk, Hegedűs József alábbi fotóján is látható:

Helyén valamennyi név a világháborús emlékművön

A világháborús csaták helyszínei, pedig azoknak az alulról megvilágított padoknak a beton alapzatán olvashatók – Caporettótól Cigány-szigetig – , melyek a névsor két oldalára kerültek, a korábbi mozgatható padok helyére.
Az eredeti terv szerint a hősi halottakról mindent meg lehet majd tudni egy QR-kód segítségével, azaz, hogy hány évig szolgáltak és hol estek el.

Hogy pontosan mikor és ki avatja majd, az azonban továbbra sem tudható.