1

Ám nem mindegy, hogy kinél és mikor alkalmazzuk ezt a kezelést. Mutatjuk, hogy miért!

A héten az Orvos válaszol rovatunk egyik vendége Papp Ferenc PhD csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, osztályvezető főorvos volt, aki ennek kapcsán a lázcsillapítás manapság vitatott kérdéséről nyilatkozott portálunknak.

– A lázcsillapítás egy nagyon fontos, ám mégis “forrongó” kérdés a gyermekgyógyászok és a közvélemény körében – mondta el Papp Ferenc. Hozzátette, mostanság nagyon sok információt lehet hallani és látni a médiában is.

Az osztályvezető főorvos szerint, a lázcsillapításnak megvan a megfelelő jogosultsága a beteg gyermek kezelésekor. De fontosnak tartja arra is felhívni a figyelmet, hogy a láz fontos szerepet játszik a szervezet védekezésében, leginkább a betegségekre adott normális reakciónak tekinthető. Éppen ezért a csillapítása sem mindig szükséges, de vannak esetek, amikor ez kívánatos. Elsősorban akkor, hogy ha a láz rossz közérzettel, levertséggel társul.

– Alacsonyabb láz mellett is lehet egy gyermeknek rossz közérzete, míg magasabb, 39 fok feletti láz esetén az általános állapota lehet jó. Elsősorban a gyermek általános állapota határozza meg a lázcsillapítás szükségességét- tette hozzá a gyermekgyógyász.