Hódmező habja – napi netszemle

Kiüresedő városháza Vásárhelyen, halastó egy mindszenti kertben, műanyag hallakoma és egy zúzós esztendő. Szombati koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Üresedés

Feltöltik a városházát.

Egyre komolyabbak a személyi mozgások a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál – derül ki a Vásárhely24 cikkéből.

„Egy korábbi – a Hódfürdőhöz meghirdetett főmérnöki – munkakör mellett sajtóreferenst, kabinetiroda vezetőt, közigazgatási iroda vezetőt, valamint aljegyzőt keres Hódmezővásárhely önkormányzata, olvasható a város honlapján.”

Két irodavezetőt, aljegyzőt, sajtóreferenst keres Vásárhely – Vásárhely24

Állásokat hirdetett meg a város a honlapján. Egy korábbi – a Hódfürdőhöz meghirdetett főmérnöki – munkakör mellett sajtóreferenst, kabinetiroda vezetőt, közigazgatási iroda vezetőt, valamint aljegyzőt keres Hódmezővásárhely önkormányzata, olvasható a város honlapján. A közigazgatási irodavezető és az aljegyző tisztségét egyébként ugyanazon személy, Végh Ibolya töltötte be korábban.

Tocsogás

Felfoghatatlan elfolyás.

Félmilliós vízszámlát kapott a mindszenti asszony, akit az infarktus kerülgetett – számol be a nem mindennapi esetről a Delmagyar.hu.

„Terike szerint ha valahol elfolyt volna a víz, akkor annak lennének jelei a kertben. Azt mondta, félmillió forint értékű víznek látszania kellene. Annyitól már tocsogna az udvar, de lehet, hogy a ház sarka is megsüllyedt volna.”

Félmilliós vízszámlát kapott Terike: a mindszenti asszony szerint ennyiből már halastavat is létesíthetett volna

Még a temetésemre sem tettem félre. Örülök, ha a rezsi kifizetése után megélek a következő nyugdíjig! – mondta kétségbeesve a 70 éves mindszenti Jenei Jánosné Terike, aki hozzátette: ennyi vízből halastavat létesíthetett volna az udvarban, vagy egy úszómedencét! Az asszony egyedül él, havonta 4-6 köbméter vizet használ.

Csúcsragadozó

Műanyag hallakoma.

Harminc éven belül több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal, ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet a Világgazdasági Fórum előrejelzése alapján a Magyar Nemzet Online.

„A közepes mélységben élő halak jelentik az óceánok biomasszájának nagy részét, és ily módon a nagyobb ragadozó halak és emlősök (például a tonhal, a cápák és a lazac) fő táplálékforrását adják. A nagyobb testű halak között pedig sok olyan fajt találunk, amelyek a halászat fő célpontjai. Márpedig ha a műanyag a táplálkozási hálózat alacsonyabb szintjein bekerül az állatok szervezetébe, akkor onnan megállíthatatlanul továbbjut a magasabb szintekig, egészen a csúcsragadozóig – legyen az a cápa vagy éppen az ember.”

Aki halat eszik, műanyagot is eszik

Harminc éven belül több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal – áll a Világgazdasági Fórum előrejelzésében. A tengerekbe jutó műanyaghulladék, amely olyan hatalmas kiterjedésű szigetekké állt össze szerte a földön, hogy az már a hajóközlekedést veszélyezteti, a bolygó egyik legfontosabb környezetvédelmi problémájává lépett elő.

Potenciál

Zúzós esztendő.

A 24.hu bemutatja, miért tartják 1983-at a metál legjobb évének.

„Szépen csendben megjelent két album két fiatal zenekartól, amelyeket azelőtt senki nem ismert, ők viszont már akkor érezték, hogy zenéjükben ott van a potenciál az összes korábbi legenda földbe tiprására. Ezt a két együttest Slayernek és Metallicának hívták. A titánok és Zeusz között megérett az idő a hatalomátvételre.”

Nincs kegyelem, öljétek meg mind! – A metal legjobb éve

Az 1983-as év felszínét vizsgálva a hatalmas, tektonikus, gigászi összecsapások esztendejeként jellemezhető a metalszíntéren. Először is ott volt a küzdelem a popzenével. A ’80-as évek elejére főként a brit heavy metal új hullámának (NWOBHM) köszönhetően soha nem látott népszerűség övezte a műfajt, ami azzal tetőzött be, amikor az (egyébként amerikai) Quiet Riot csodás című Metal Health lemeze egészen a Billboard lemezeladási lista éléig jutott, a legelsőként ebben a műfajban, méghozzá a Police albumát taszítva le onnan.