Vásárhelyi kitüntetések a nemzeti ünnepen

Hézső Ferenc, Baranyai Antal és Ádók János is rangos állami elismerésben részesült március 15-e alkalmából.

Nemzeti ünnepünkön több Hódmezővásárhely több kiválósága is rangos állami díjat vehetett át.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta meg Hézső Ferenc Munkácsy Mihály-díjas festőművész a dél-alföldi festészeti hagyományok újragondolásával önálló stílust teremtő művészi pályája, valamint a művészeti képzés és tehetséggondozás területén végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

A hódmezővásárhelyi születésű Hézső Ferenc a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1957-1962 között Domanovszky Endre és Pap Gyula növendékeként tanult. 1962-től pedagógusként dolgozott, előbb szülővárosában, majd 1975-től két évtizeden át Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Rajz és Művészettörténeti Tanszékén, melyet tíz éven keresztül vezetett is. Önmagáról úgy vallott, képzőművészként fő érdeklődési területe a festészet, melyben igyekezett önálló nyelvezetet teremteni. Az alföldi hagyományokra építve, de azokat újragondolva a krónikás szerepét fölvállalva a huszadik század eszköztárát felhasználva szólt az ember és természet átalakuló viszonyairól, a társadalmi konfliktusok változásokat kikényszerítő hatásairól. A festészettel párhuzamosan foglalkozott síkkerámiával, tűzzománccal, mozaikkal, gobelinnel és grafikai technikákkal.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Ádók János, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a köz szolgálatában végzett több évtizedes, kiemelkedő színvonalú szakmai munkája elismeréseként.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozták Baranyai Antalnak, a hódmezővásárhelyi sportélet krónikásának a különböző sportágak népszerűsítése érdekében végzett széles körű vezetői és szervezői munkája, valamint sportújságírói tevékenysége elismeréseként.

A kitüntetetteknek sok szeretettel gratulál a Promenad.hu szerkesztősége!

Borítókép: oszitarlat.hu