Bizonytalan, mikor avatják a világháborús vasnévsort

Eredetileg most szerdán avatták volna a több mint 3 ezer vásárhelyi és városkörnyéki I. világháborús hősi halott nevét megörökítő emlékművet, mely alkalomra néhai Almási István polgármester még Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívta, s a szíves invitálást Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörben eljárva meg is erősítette. Az ünnepi programban azonban ez az avatás nem szerepel, sőt két nappal ezelőtt a már teljesen lefektetett, neveket tartalmazó acéllemezek közül is felszedtek és elvittek jó néhányat.

Az I. világháborús emlékmű, azaz a városháza előtti huszár szobor névsorral való kibővítése Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezetőminiszter ötlete volt. Megvalósítására még 2016-ban írtak ki pályázatot, s a beérkezett 39 pályaművet két napig értékelte az I. világháborús emlékbizottság. A zsűri végül Szilágyi Balázs szombathelyi építészterveit találta a legjobbnak. Ennek eredményét láthatják – így félig készen – a Kossuth téren sétálók.

Bizonytalan, mikor avatják a világháborús vasnévsort 1

Két napja innen is kivettek egy lemezt.

A városházi kabinetirodát március 14-ig vezető Markó Csaba, az I. világháborús centenáriumi emlékbizottság titkára se tudta megmondani, mikor lesz az avatás. Azt azonban elmondta, hogy a neveket tartalmazó vaslemezek a mai építészben közkedvelt, időjárásálló, úgynevezett corten acélból készültek, s ezek nem maradnak – hétköznapi nyelven szólva – rozsdásak, hanem idővel maguktól barna patinát kapnak.

Bizonytalan, mikor avatják a világháborús vasnévsort 2

Az acéllemezekbe lézerrel vágott neveket a Mária Terézia-rend keresztje választja el, s ezeket alulról világítják ki. De ugyanez történik az új padokkal, melyeken a világháborús csataterek helyszínei olvashatók.