Automatikus vázlat 10

Mutatjuk a jól bevált praktikákat.

Minden évben több információ érkezik postaládában fészkelő széncinegékről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME). A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt, gyakorinak tekinthető. A postaládákba épült fészkeket a napi használat során bedobott küldemények fizikailag is veszélyeztetik.

A többi cinegefajhoz képest a széncinege kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészkelőhelyekhez. Ezért gyakorta fészkelnek, az ember számára is jól megközelíthető helyeken.

A madarak számára is jól láthatóan elhelyezett postaládák országos hálózata valójában a legnagyobb számban kihelyezett mesterségesodú-típusnak is tekinthető.

Miért van ezzel gond?

A fészket építő madarak természetesen nem tudhatják, hogy a postaládát valójában napi szinten használjuk, és az ebbe dobált küldemények veszélyesek lehetnek a kotló madárra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt. A madarak postaláda-foglalása tehát mindenekelőtt rájuk nézve jelent kockázatot. De ez a lakók és a postai dolgozók számára is kényelmetlenséget jelenthet, hiszen bő egy hónapon át nem lehet a megszokott módon kézbesíteni a küldeményeket.

Mit tehetünk?

  • vásároljunk olyan postaládát, amelynek levélbedobó-nyílását felső zsanéros billenőajtó védi.
  • a széncinegék nagyon jól telepíthetőek “B” típusú mesterséges odúkkal. Ezeket a közhiedelemmel ellentétben nem csak fák magasára, de épületekre és akár kerítésre is kihelyezhetjük.

Forrás: mme.hu

Kép: Orbán Zoltán