"Azok a boldog szép napok"- Jubilál a Beatrice

Fergeteges bulival ünnepli meg négy évtizedes életművét Nagy Feró és a Beatrice.

– A Beatrice ma is a rockrajongóknak szól, az életérzés rendszerek felett jár. Az 1978-ban született Jerikó az emberek között lévő falak ledöntésére hívta fel a figyelmet, és ma is nagyon érvényes, akárcsak a Nagyvárosi farkas vagy a Nem kell!, amely a fiatalok lázadását mutatja meg szüleik ellen – mondta Nagy Feró az MTI-nek.

Az énekes, dalszerző megjegyezte, hogy a Rice negyven évvel ezelőtt sem lázadó zenekar volt, dalaik saját életükről szóltak. Hozzátette:

nem gondolja, hogy a rockzenei szövegeknek mindig igazuk van, de a színpadon hitelesnek kell hangzaniuk.

A zenekarnak a hőskorban, azaz 1978 és 1981 között az állami tiltás miatt nem lehetett lemeze, egyedül az 1980-as kisstadionbeli közös Beatrice-LGT-Omega koncert jelenhetett meg. Az első – rögtön dupla – stúdióanyag az újraindulás után, 1988-ban kiadott ’78-88 című anyag volt. Az első 40 év – Live! című, a HammerWorld által most kiadott koncertlemezen régebbi és újabb Beatrice-számok egyaránt szerepelnek, a felvétel tavaly novemberben a Barba Negra Music Clubban készült.

 

A Sportarénában “szülinapoznak”

 

A Beatrice még sohasem játszott a Sportarénában, a hely elődjében, a Budapest Sportcsarnokban is csak egyszer, 1991-ben.

-Reméljük, sokan lesznek, szerintem, amit kitaláltunk az alkalomra, az jól fog működni. Ha már életműkoncertet hirdettünk meg, fontos, hogy a közönség olyan dalokat is halljon, amelyekről esetleg nem is tudta: én szereztem a szövegét. A Pokolgépnek kifejezetten sokat írtam, közülük el is játszunk hármat, például az Átkozott nemzedéket, Kalapács Józsi közreműködésével. Aztán ugye ott volt az avantgárd ős-Bikini a nyolcvanas évek első felében, ebből az időszakból negyven percet fogunk játszani

– sorolta a frontember.

A koncert a hetvenes-nyolcvanas évek Beatrice blokkjával indul, utána következik az ős-Bikini korszak, majd ismertebb Rice-dalok következnek a nyolcvanas évekből, végül az utolsó rész a kilencvenes évektől napjainkig terjedő időszakot fogja át, benne olyan slágerekkel, mint a 8 óra munka. A már felsorolt közreműködők mellett ott lesz a Bizottság két egykori tagja, Wahorn András és ef Zámbó István, Pásztor Anna (Anna & the Barbies), Varga Miklós és Mező Misi is.

A négy évtizedes életművét április 7-én a Papp László Budapest Sportarénában ünnepli a zenekar. A jubileumra időzítve egy koncertlemez is megjelent. További információt ITT talál.

 

így zúztak Feróék a 80-as években:

 

Forrás: MTI

Kép forrása: Facebook