Szeviép-szaga van a vásárhelyi K'Art-ügynek

Büntetőbírósági eljárás folyik a vásárhelyi Jobbik 2014-es listavezetője korábbi cégeinek ügyében. A pórul járt, mára csőd szélén táncoló kis- és közepes vállalkozók több tíz millió forintra évek óta hiába várnak. Kendi Imre viszont mintha visszatért volna „önkéntes száműzetéséből”.

Hódmezővásárhelynek is megvan a maga Szeviép-sztorija, ami nem más, mint a K’Art-ügy

– mondta pénteken a Szeviép-kártalanítás hódmezővásárhelyi sajtóeseményén Szabó Bálint jogász. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjének kijelentését illik komolyan venni, hiszen mindkét messziről bűzlő történetben hosszú esztendők óta ő fogja össze és képviseli a pórul járt, alaposan átvert, a különböző beruházásoknak ki nem fizetett kis- és középvállalkozókat.

Mindkét ügyben rengeteg a károsult alvállalkozó, és miközben őket nem fizették ki, furcsa körülmények között mentek csődbe cégek, jelentős pénzek tűntek el, ráadásul politikusok és hozzájuk közel álló személyek érintettsége is felmerül. Fontos különbség azonban, hogy míg a kormány most megmenti a Szeviép-károsultakat, és 62 millió forintig teljes körűen kártalanítja őket, addig

a „K’Art-árvák” továbbra is csak bottal üthetik a pénzük nyomát…

Összességében körülbelül 800 milliónyi számla nincs rendezve, a „kicsik” úgy 60 millióval ragadtak be

– árulta el a Promenad.hu kérdésére Szabó Bálint.

Ahogy a Szeviép-ügyben, úgy a K’Art-történetben is jelenleg büntetőbírósági eljárás van folyamatban. A hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatti eljárásban egyelőre a K’Art cégcsoport felszámolóbiztosait vádolta meg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség. Április 12-én a Szegedi Járásbíróságon tartják a büntetőügy első tárgyalását. Nem kevesen várják izgatottan, mit rejtenek a K’Art-akták, illetve meggyúrható-e jogi értelemben az a hógolyó, amely később akár lavinává is növekedhet, és további szereplőket is maga alá temethet.

Ami pedig a politikai szálat illeti, Szabó Bálint néhány héttel ezelőtt egyenesen úgy fogalmazott, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti:

„alaposan feltételezhető, hogy a K’Art cégcsoportnál elcsalt pénzek egy jelentős része a hódmezővásárhelyi Jobbik pártfinanszírozásába vándorolt.”

Azt is közölte, áll elébe, ha azért akár a vásárhelyi Jobbik, akár 2014-es listavezetőjük (majdnem polgármester-jelöltjük), Kendi Imre bepereli.

A sztorinak különös pikantériát kölcsönöz, hogy az említett építőipari vállalkozó, Kendi Imre – aki a K’Art-cégcsoporthoz tartozó cégekben tulajdonos és ügyvezető is volt – és családja finoman szólva sem jött ki rosszul az egészből, mert 100 millió forintért eladta az államnak azt az PPP-s ingatlankezelő vállalatot, a K’Art Építész Stúdió Kft.-t, mely a Balogh Imsi Sportcsarnok beruházását végezte. Ez a cég korábban jelentősebb kölcsönöket kapott az utóbb becsődölt és 2013-2014-ben felszámolt „K’Art-kistestvéreitől”, de azoknak csak töredékét fizette végül vissza. Eközben pedig a kis- és közepes alvállalkozók (máig) hoppon maradtak – de minderről kell majd magyarázatot adniuk a felszámolóbiztosoknak a büntetőbíróság előtt, úgyhogy e helyütt nem is mennénk a dolgok elébe.

Szeviép-szaga van a vásárhelyi K'Art-ügynek 1

Visszatérve Kendi Imrére, a Jobbik 2014-es listavezetője az önkormányzati választás után „magánéleti és külföldi munkáival összefüggő” okokkal magyarázkodva lemondott a listán megszerzett mandátumáról. Dombi-Kiss László Jobbik-elnök legnagyobb sajnálatára. A vásárhelyi közéletből 2014 után eltűnt vállalkozó különös és izgalmas módon

Márki-Zay Péter „független”, de a teljes ellenzék által támogatott, amúgy pedig egyértelműen és mára cáfolhatatlanul a Jobbik (még konkrétabban Dombi-Kiss László) által csatasorba csábított új polgármester felemelkedésével párhuzamosan aktivizálódott és bukkant fel ismét.

Nemcsak az amúgy éles korrupcióellenes szlogenekkel kampányoló Márki-Zay eredményváróján volt jelen, de a városházi eskütételét is személyes jelenlétével kísérte.

Hogy ez az „új” szemléletű, „vállalkozásbarát” városvezetés része-e vagy valami egészen más áll a háttérben, arról egyelőre nem szól a fáma…