Ellenzéki vélemény: Mucsi Tamás (videóval)

Háromrészes sorozatban arról a nemrég megjelent, szerintünk nagyon durván torzító közvélemény-kutatásról kérdezte a Makó Híradó a képviselő-jelölteket, amely szerint padlón van a baloldal és Rója István a Hódmezővásárhely-Makó választókerületben.

Mostanában már nincs nagyobb közhely, mint hogy nem hiszünk a közvélemény-kutatásoknak, mégis az a helyzet, hogy valamihez viszonyítani kell a választóknak, és még mindig ez a legpontosabb mutató. Persze csak ha jól csinálják, hátsó szándék nélkül. Amikor viszont megláttuk az alábbi mérést, hangosan felröhögtünk – írja a makohirado.hu.

De lássuk a részleteket:

Lázár János (Fidesz) 44,2%

Kiss Attila (Jobbik) 46,9%

Rója István (MSZP-P/DK) 7%

Mivel szerintünk hátsó szándék nélkül nem lehet ennyire lepontozni a baloldal jelöltjét, felkerekedtünk, és megkérdeztük az ellenzéki érintetteket erről. Fontos, hogy ez a mérés elvileg a jelöltek személyét (lett volna) hivatott mérni, nem kifejezetten a pártokét – olvasható a portálon.

A lap számításai szerint ez még igen magas részvétel mellett is alig valamivel több mint 4 ezer szavazatot jelentene Rója Istvánnak a 80 ezres választókerületben. Ez több szempontból ostobaságnak tűnik, de éppen alkalmas lehet arra, hogy nyomást gyakoroljon az MSZP-P DK által is támogatott jelöltjére. Emellett pedig nagyon durván abba az irányba próbálja befolyásolni a választókat, hogy a Rója Istvánra leadott szavaztok értelmetlenek.

Az igazsághoz hozzá tartozik még, hogy 2014-ben a baloldali jelölt 19,5%-kal végzett a harmadik helyen, ám Varga Pétert nem túl sokan ismerték a választókerületben.

Tegnap Rója István baloldali jelölt véleményét ismerhettük meg, ma pedig Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke a soros.