Egyetértenek-e a bécsiek Lázár Jánossal?

Internetes szavazást hirdetett meg a témában a Kleine Zeitung. Kattintson az eredményekért!

Mint ismeretes a közel múltban Bécsben tett látogatást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, azzal a céllal, hogy élőben mutassa be hivatalos facebook oldalán: mekkora méreteket ölt a bevándorlók száma a városban. A bejegyzés nagy port kavart: voltak, akik sérelmezték, és diplomáciai botrányt emlegettek – a Jobbik egyenesen károsnak nevezte a videót és elnézést kért a bécsiektől – és voltak, akik szerint kellett ez a videó, hiszen nagyon tanulságos, látnunk kell hova vezethet, ha olyan kormány kerül hatalomra, amelyik nem folytatja ilyen hatásosan a harcot a menekültek betelepítése ellen.

De vajon mi az osztrákok véleménye a kérdésről? Erre volt kíváncsi a Kleine Zeitung osztrák internetes portál, ahol azt a kérdést tették fel: Bécs valóban veszélyes város-e?

Íme az eredmények:

A szavazók 69%-a szerint igen, veszélyes, mert úgy érzi, nem sétálhat gondtalanul a városban

19%-uk voksolt nemmel, és 12%-uk úgy nyilatkozott: nem tudja megítélni – IDE kattintva látható a szavazás eredménye.

Ezen kívül a Századvég is készített egy kutatást, szintén Ausztriában. Ott a válaszadók 58 százaléka úgy ítélte meg: a bevándorlókkal együtt több lehet a bűncselekmény, 63 százalék pedig úgy látja, a terrorizmus veszélye is nőhet a migrációval. A Századvég számaiból kiderül az is, hogy az osztrákoknak csak az 5 százaléka támogatja a korlátozás nélküli befogadását. Elsöprő többség, azaz 88 százalék válaszolta azt, hogy a migránsoknak az anyaországukban kell segíteni.

Emellett Sebastian Kurz osztrák kancellár is reagált Lázár János videójára, egy interjúban elismerte: vannak olyan helyek a városban, ahol problémák vannak, és ezekről beszélni kell.