Világszerte híressé vált a belvárosi fazekasház

Egy amerikai szakfolyóirat, de még a National Geographic is foglalkozott a vásárhelyi “agyagszelídítővel”, Ambrus Sándorral.

“Muzsikáló Udvar” a Belvárosi Fazekasházban

Zajlik az élet a hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasháznál: tavaly ősszel mutatták be a Városháza Dísztermében azt az életrajzi könyvet, melyet Sipka Rózsa és Tóth Klára írtak Ambrus Sándor fazekasmesterről. A kötet 55 év munkásságát öleli fel, egészen a kezdetektől, 1963-tól idáig. Rengeteg fotódokumentációt is tartalmaz, így például a “Kezek dicsérete” és a “Muzsikáló udvar” programsorozatok is megtalálhatók benne, melyeknek a fazekasház ad otthont évről évre.

A vásárhelyi kerámia az amerikai folyóiratban

A végén pedig egy igazi kuriózum kapott helyet, amely nem más, mint a Ceramics Monthly amerikai folyóirat kivonata, ugyanis a “szuperkontinens” újságíróinak figyelmét is felkeltette Ambrus Sándor, az “agyagszelídítő.  A lapban lévő tanulmány Észak- Karolinából indult útjára, és már bejárta az USA minden tagállamát – tudtuk meg a fazekasmestertől, aki azt is elárulta: még az amerikai-magyar nagykövetségre is eljuttatták. Ezen kívül azonban egy másik világhírű lap is felkapta a magyar fazekasság kiemelkedő alakját, méghozzá a National Geographic. A cikk írója kíváncsi volt, vajon Ambrus Sándor szerint kiből lehet jó fazekas? Nos, ezt a választ kapta:

Bárkiből! De főként azokból, akik kitartóak, szorgalmasak és szeretik az agyagot. Ezt a szakmát nem lehet iskolapadban, tankönyvekből megtanulni, csak a gyakorlatban. Akkor is csak úgy, ha van a tanuló mellett egy jó mester, aki irányítja a kezét, és olykor a fejét is.

(A teljes interjút itt olvashatja el!)

Ám nem csak a vásárhelyi fazekas híre járja be szerte a világot, a világhírességek rendre hozzá is ellátogatnak. Számtalan ismert ember, újságíró, televíziós stáb volt már kíváncsi élőben is a Belvárosi Fazekasházra, legutóbb Kásás Zoltán, Magyarország élő vízilabda legendája, olimpiai ezüst érmes, Európa és világbajnok tette tiszteletét a hódmezővásárhelyi Lánc utcában.

Fotók: Ambrus Sándor, National Geographic