Hódmező habja – napi netszemle

Vásárhelyi cirkusz, az ö-zés organizmusa, Európába költöző Afrika, Növényi Norbi kínjai. Pénteki koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Állati

Vásárhelyi cirkusz.

Ezúttal nem politikai, hanem valódi: sátrat vert a városban a Circus Maximus – számol be róla a Delmagyar.hu.

„A vásárhelyiek egyébként nagyon kedvesek voltak. Az egyik pékség például két teherautónyi kenyeret is hozott az állatainknak. A bikák, a lámák, a tevék is nagyon szeretik. Szénát és szalmát is azonnal sikerült szereznünk – mesélte.”

Vásárhelyen kezdődik a cirkuszszezon: a helyi pékek két teherautónyi kenyeret vittek a lámáknak, tevéknek

Márciusban szinte minden utazótársulat útnak indul. Mi már februárban is felléptünk. Akkor jó idő volt. Azt nem gondoltuk, hogy márciusban ilyen hó lesz, és hideg – mondta Ádám Olivér, a Circus America egyik vezetője. A társulat február második felében Kaposváron lépett fel.

Organizmus

Ö-zős viaskodás.

Több mint tucatnyi munkát értékelt a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület, mely az idén is meghirdette az ö-zős pályázatát – írja a Promenad.hu.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy ezt a hagyományt őrizzük. Fontos, hogy a fiatalok is érezzék azt, hogy a nyelv egy élő organizmus, és ha tudjuk a vidékünk nyelvét, többek vagyunk. Kincs, hogy tovább vihetjük azt a gazdag nyelvi világot, amit őseinktől tanultunk. Mindenkit arra biztatok, hogy családon belül is használják a nyelvjárást, illetve az iskolákban is fontos lenne a diákok figyelmét felhívni arra, hogy ö-vel beszéljenek a tanórákon kívül – mondta dr. Sipka Rózsa.”

Őriznünk köll vásárhelyi anyanyelvünket! | Promenád.hu – a vidék hírportálja

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület az idén is meghirdette az ő-zős pályázatát, amelyre hanganyagokat és írott műveket vártak. Mintegy 15 munkát értékelt a zsűri, amelyek mindegyike ő-zős formában íródott. Dr. Sipka Rózsa, magyartanár volt az elnöke a pályázatnak, aki elmondta, hatalmas tiszteletet érez azok iránt, akik tollat ragadtak és megírták vásárhelyi anyanyelvünkön műveiket.

Engedelmesség

Európa bukása.

Brüsszel legalizálná és ösztönözné is a migrációt, az Origo.hu szerint erről vall Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy lapinterjúban.

„Egyenesen azt vizionálta, hogy a tömeges migráció nélkül Európa el fog tűnni. Ezért szerinte meg kell teremteni a szabályos feltételeit annak, hogy az afrikai migránsok korlátlanul a kontinensre jöhessenek. Juncker meg is fenyegette a migránskvótát és a tömeges bevándorlást ellenző tagállamokat, és követelte, hogy engedelmeskedjenek, és fogadják be a migránsokat.”

Brüsszel új utakat akar nyitni az afrikai migránsoknak

Európának szüksége van az afrikai bevándorlókra. Új utakat kell nyitni a számukra – ezt mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy lapinterjúban. Miközben Európának egyre nagyobb gondot okoz a tömeges bevándorlás, Brüsszel még legalizálná és ösztönözné is a migrációt. Juncker egészen pontosan azt mondta, hogy Európának szüksége van az Afrikából érkező migránsok tömegére.

Pakli

Növényi kínjai.

Az olimpiai bajnok birkózó, Növényi Norbert 61 évesen pankrátornak áll, és hamarosan a ringben is összecsap harminc évvel fiatalabb ellenfelével – így a Lokál Online.

„Nem volt kellemes, amikor Makai az asztalra vágott, meg is sérült a bordám, de majd a nagy összecsapásunkon visszaadom neki. Fontos azért, hogy vigyázzunk is egymásra, mert egy rossz ugrás akár maradandó károsodást is okozhat, ez sajnos benne van a pakliban – magyarázta Növényi, aki a folyamatos edzés mellett írja az önéletrajzi és verseskötetét is. Lelkileg azonban nehéz időszakon megy keresztül, ugyanis már nyolc éve tart szövevényes bírósági ügye, ahol hetedrendű vádlott.”

Növényi: Fel fogok állni a padlóról | Lokál

Évi nyolc milliárdos forgalmú cég volt és húsz éve működött, ahol először mint felügyelő bizottsági tag, majd mint alkalmazott voltam és a cég reklámozásával, népszerűsítésével voltam megbízva. Én sem tudom, hogy miért tart nyolc éve ez az ügy. Nagyon sok károm származott ebből.