Kovács László: nincs eladósodva a város!

Több mint 400 millió forint pénzmaradvánnyal fogadta el még február 7-én a közgyűlés Vásárhely 2018-as költségvetését – adott tájékoztatást a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság vezetője.

Dr. Kovács László azt is kifejtette: ebből az összegből 110 millió forintot Erzsébet utalványok formájában kiosztottak a 62 éven felüli nyugdíjasok között, a sportegyesületeknek 60 millió forintot szavaztak meg, a helyi vállalkozások 150 millió forint bérfejlesztési támogatást kaptak, a folyamatban lévő óvoda felújításokra pedig 40 millió forintot különítettek el – melyet az ellenzéki képviselők is támogattak.

Ez így 360 millió forint összesen. Maradt tehát 54 millió forint, amelynek a felhasználásáról később kell dönteni –

summázta a városatya.

Kovács László sajtótájékoztató

Ezen kívül azonban a sokat vitatott vízközmű vagyon is szóba került, melynek kapcsán hangsúlyozta: Hódmezővásárhelynek, mint megyei jogú városnak kötelessége gondoskodni a lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátásáról. Ezért érdeke a városnak, hogy ez az ivóvízhálózat Vásárhely tulajdonában legyen. 2016. április 8-án döntött az akkori közgyűlés, hogy 13, 5 milliárd forint értékű vagyont az önkormányzat a Magyar Követeléskezelő Zrt-től megvásárolja, méghozzá 1/3-ad érték áron, azaz 4,2 milliárd forintért. Ezt az összeget részletekben törleszti, egészen 2030-ig. 2016-ban és 2017-ben már teljesítette ezt, idén 392 millió forintot kell kifizetnie.

Ezek az adatok a közgyűlés által megtárgyalt költségvetési zárszámadási adatokkal együtt nyilvánosságra kerültek már akkor a helyszínen, másrészt a város honlapján is elérhetőek, mindenki számára

– emelte ki Kovács László, majd arról is beszámolt: a megvásárolt vízközmű vagyont Vásárhely bérbe adta az Alföldvíz Zrt-nek, így tudja működtetni, ugyanis ilyen szolgáltatást 150 000 lakos alatt önkormányzat nem üzemeltethet.

Ennek fejében az Alföldvíz Zrt. az önkormányzatnak évi 307 millió forint bérleti díjat fizet. Amit ezen felül ki kell gazdálkodni éves szinten az a város költségvetésének 0,4%-a.