Meg kell védenünk a talajt!

Ez volt a fő üzenete annak a konferenciának, amit hétfőn rendeztek a vásárhelyi SZTE Mezőgazdasági Karán. Talán nem is gondolnánk, hogy egyre kevesebb termőföld áll rendelkezésünkre.

NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke címmel indított országos rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A talajtani tájékoztató harmadik állomása Hódmezővásárhelyen volt, a Mezőgazdasági Kar március 5-én adott otthont az eseménynek.

Szűts László, a kamara megyei igazgatója elmondta, a legfontosabb céljuk, hogy a tagoknak naprakész információkkal szolgáljanak a mezőgazdasági termelés segítése érdekében. Mint minden ágazatot, természetesen a talajvédelmet is jelentősen érinti a klímaváltozás, így számos kihívásra lehet számítani a jövőben.

Meg kell védenünk a talajt! 1

– Fontos megemlíteni, hogy éves szinten 75 milliárd tonna talajt veszítünk el globálisan valamilyen környezeti, vagy egyéb hatás következményeként.

Azt kell elérnünk, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók fenntartható módon állítsanak elő élelmiszereket, ezért olyan technikákat kell megismertetnünk, amelyek ezt a célt szolgálják – tette hozzá Szűts László.

Meg kell védenünk a talajt! 2

A szakmai előadásokon többek között a stressztűrő jövőről; a talaj humusz menedzsment alapjairól; a talajélet mikrobiológiai szereplőiről, azok biokontroll és bioaktív hatásairól; illetve a talajművelés alapjairól is szó esett.