Az új polgármester és a Fidesz-frakció már az ünnepi ülésen sem egyezett mindenben, sőt, Vásárhely pénzügyi helyzetéről is több álláspontot hallhattunk. Bekiabálásoktól sem volt mentes a díszközgyűlés, a jelenlévők nem fogták vissza magukat.

Szombat délelőtt díszközgyűlésen iktatták be Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely újonnan megválasztott polgármesterét. Benkő Zsolt és Kovács László fideszes képviselők nem vettek részt az ülésen, valamint Lázár János, a térség országgyűlési képviselője sem jelent meg a Városháza dísztermében.

– A február 25-i választás rendben lezajlott – tájékoztatott Soós Gábor. A Helyi Választási Bizottság vezetője ismertette, a 36700 választásra jogosult polgár közül 22218 szavazott, ami 62,45 százalékos részvételi arányt jelent. Márki-Zay Péterre 13076-an voksoltak, így ő lett az új polgármester.

Márki-Zay Péter letette az esküt, majd beszédében úgy fogalmazott, a demokrácia diadalának érzi, hogy rekord részvétel mellett bizalmat szavaztak neki a vásárhelyiek. Hozzátette, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak, ugyanis számára mindenki egyenértékű, nem lesz társadalmi, nemzetiségi és vallási megkülönböztetés a lakosok között.

– Szorgalmas és dolgos polgármester leszek. Rá fogok cáfolni az engem ért vádakra és rágalmakra, nem lesz káosz, anarchia, fehér terror, mecsetépítés és akasztás.

Mindenki megnyugodhat, dolgos hétköznapok kezdődnek – jelentette ki a településvezető, hozzátéve, azoknak a politikusoknak és közéleti szereplőknek is béke jobbot nyújt, akik a kampány során ellene dolgoztak.

– Hegedűs Zoltántól, a Fidesz jelöltjétől személyesen is elnézést kérek, ha valamivel megbántottam volna az elmúlt hónapokban – folytatta a politikus. Kitért arra, hogy a programjában ígéretet tett az építményadó eltörlésére,

erre azonban csak 2019-ben lesz lehetőség. ugyanis egy legfrissebb városi kimutatás szerint Hódmezővásárhelynek 3,8 milliárd forint hitele van,

amiből az idei adósságszolgálat 392 millió 345 ezer forint.  A városnak 400 millió forint megtakarítása volt, ennek nagyrészét azonban a kampányban elköltötték. Így idén egyelőre csak – a Hegedűs Zoltán által javasolt – 101 négyzetméteren aluli ingatlanoknál lehet számítani az építményadó eltörlésére – húzta alá Márki-Zay.

Hangsúlyozta, azt szeretné, ha Vásárhely élhető, békés, összetartó és szeretetteljes lenne. A jövőben nyitna egy irodát, ami kifejezetten azért működne, hogy a magyar fiatalok jöjjenek haza külföldről, valamint a vállalkozások között is esélyegyenlőséget teremtene. – Február 25-én megmutattuk, hogy a víz az úr. Korrupciómentes Vásárhelyt akarunk. Megfogtuk egymás kezét, amit már ne is engedjünk el, álljunk ki egymásért. Én a legnagyobb virtuális pártnak, a csalódott fideszesek táborának vagyok a tagja, ezzel a legtöbb embert képviselem – fejtette ki Márki-Zay, aki szerint a hódmezővásárhelyi példával a kormány leváltható április 8-án az országban.

– Ehhez össze kell fognia az összes ellenzéki pártnak, az MSZP-től a Jobbikig. Arra a jelöltre kell szavazni, aki a legesélyesebb arra, hogy elhozza a szabadságot, és elűzze a korrupciót és a megfélemlítést

– tette hozzá.

Dr. Végh Ibolya aljegyző annyit reagált a polgármester beszédére, hogy a közgyűlés február 7-én elfogadta az idei költségvetést, ami már akkor felkerült a város honlapjára, így az nem tegnap óta látható. A költségvetési főösszeg 23 milliárd forint, az éves adósságszolgálat pedig a 2 százalékot sem éri el – jelentette ki.

Hegedűs Zoltán még pénteken tartott sajtótájékoztatót a témában, akkor azt mondta: a város banki egyenlege 1,538 milliárd forint, a pénztár készpénzkészlete 2,368 millió forint, így a jelenleg rendelkezésre álló összes pénzügyi forrás 1,540 milliárd forint. Hozzátette, március 15-ig várhatóan 1,350 milliárd forintnyi adóbevétele lesz a városnak. Kiemelte:

a város vagyona 65 milliárd forint és hiteltartozása nincs.

Megjegyezte, a Zsigmondy víziközművagyont a város részletre vásárolja meg az államtól, a részletfizetés 2030-ban jár le, ám ez nem számít kölcsönnek. A szolgáltató Alföldvíz Zrt. 300 millió forintért bérli a várostól a vagyont, az összeg mellé 95 millió forintot kell tennie a településnek az állam felé. A megtakarításról pedig azt állította, a felhasználásáról egyeztetett társadalmi szervezetekkel.

Márki-Zay Péternek az erre vonatkozó törvény alapján havi bruttó 997 200 forint polgármesteri illetményt szavaztak meg a képviselők, ami mellé 15 százaléknyi, azaz bruttó 149500 forint költségtérítés jár minden hónapban.

Főállású alpolgármesterként Kis Andreát, az MSZP helyi elnökét választották meg, ő a polgármesteri illetmény 80 százalékát, vagyis bruttó 797 800 forintot kap havi szinten. Számára havi bruttó 119 670 forintnyi költségtérítés jut.

Márki-Zay sürgősségi indítvánnyal határozati javaslatot nyújtott be „a közgyűlés együttműködéséről egyes választási ígéretek végrehajtása érdekében” címmel. Ezáltal több, már korábban meghatározott fejlesztések is megvalósulhatna.

– Két nappal ezelőtt abban állapodtunk meg, hogy a polgármester egyeztet a Fidesz-frakcióval a közgyűlések előtt a napirendi pontokról. Miért indokolt a sürgősségi indítvány? – kérdezte Hegedűs Zoltán.

A városvezető úgy reagált: mivel április 8-án választások lesznek, a kormánynak nem sok ideje maradt a fejlesztésekre a forrásokat elkülöníteni, véglegesíteni – ezért látta szükségesnek a sürgősségi indítványt. Például az összes vásárhelyi templomot szeretnék felújítani, és amennyiben nem Orbán Viktor marad a miniszterelnök, azelőtt véglegesíteni kellene a terveket.

Grezsa István fideszes képviselő szerint Márki-Zaynak tárgyalnia kellene erről a kormányfővel, ám a polgármester úgy véli, erre nincs szükség, mivel Orbán ígéretet tett a templomok rendbehozatalára.

Hegedűs Zoltán annak kapcsán szólalt fel: Orbánnal arról állapodott meg, hogy el kell készíteni a kiviteli terveket és a tervezői költségvetést. Ezért Márki-Zaynak ezt el kell végeznie.

– Nagyon kevés erre az idő, ezért ezt felelőtlen döntésnek tartom. Időben és anyagilag is nagy a ráfordítás, így a kormány április 8. előtt nem tud kötelezettséget vállalni – reagált a polgármester.  Végül 7-5 arányban a testület Hegedűs Zoltán javaslata mellett döntött.

A díszközgyűlésen a jelenlévő, láthatóan Márki-Zay hívek sem fogták vissza magukat, a napirendi pontok alatt a fideszes képviselőknek „Nemsokára mentek a lecsóba” bekiabálással és Orbán-ellenezéssel hívták fel magukra a figyelmet.