Szegedi Konzervatív Kör: Márki-Zay Péter, a vásárhelyi Lúdas Matyi!

Nyílt levelet címzett Márki-Zay Péternek, Hódmezővásárhely új polgármesterének a Szegedi Konzervatív Kör, amit változtatás nélkül közlünk.

„Tisztelt Polgármester Úr! – így kell szólítanunk mostantól. Sportszerűtlen és ízléstelen lenne, ha nem gratulálnánk először is eredményéhez. Ön nyert a hétvégén, sok sikert a szolgálathoz. Ezt akartuk 1990-ben. Ez a demokrácia, a választók döntöttek.

Ugyanakkor ne felejtse el, hogy a polgármesterség a Város vezetéséről szól. Nem „nemzetmentésről”. Kérjük, fogadjon el néhány jótanácsot, így interneten keresztül, ha már – így fogalmazott értékelésében a voksolás éjszakáján – oly sokat köszönhet kampányában a világhálónak.

Ön olyan attitűddel indult a megmérettetésnek, amely már újévkor túlmutatott Hódmezővásárhely földrajzi és jogi keretein. Tagadhatatlanul valamiféle protestáló ellenzékiséget szeretett volna betölteni, mintha asztalra kellene csapnia. De számtalanszor negatív szócsőként szerepelt az országos médiában, nagyon sok esetben – engedje meg ezt a megállapítást – záporozott lényéből, hogy csak ugródeszkának akarja használni a vásárhelyi kampányt. Egyértelmű, hogy Önnek kevés Hódmezővásárhely. Ha családi és közjogi elfoglaltságai mellett a napokban lesz néhány üres órája, tegye meg, hogy visszanézi, vagy visszaolvassa szerepléseit. Mikor beszélt Ön bármikor is Hódmezővásárhelyről, a Település jövőjéről? Megegyezik a valósággal, hogy másfél hónapig Márki-Zay Péter a vásárhelyi Lúdas Matyi szerepkörében tetszelgett, amelyre úgy látszik vasárnap akadt potens vevői célcsoport. A botrány szalagcímekhez tökéletes, de taszítja a harmóniát.

Nem támadjuk. Távol áll tőlünk. Ne értse félre. Csak jelezni szeretnénk, hogy mintha letérni látszana a keskeny útról…

Bizonyára most rengeteg barátja lett néhány nap alatt. (A szomszédos Szeged polgármesterével már rögtön egy asztalhoz is ült…) De a lila köddel átitatott örömmámor ne részegítse meg. Óvja magát az önbecsapástól. Legyen mértéktartó és tudja, hogy mire vállalkozott. Innentől Ön Hódmezővásárhelyért felel! A fejlesztések és beruházások szorosan összefüggnek a Kormány működésével. Ha tetszik, ha nem, felelős gazdaként kell viselkednie. Ha országos ambíciói vannak – és erre pillanatokon belül fény derül majd, ha így van -, tudja meg, hogy minden, amit próbált magából és magáról felépíteni, azonnal köddé fog válni. Ha országos tervei vannak, ha karriert akar építeni, akkor hazudott és becsapta a választóit! Kár lenne szépíteni. Ön is hívő ember. Ha szereti a Jóistent és barátságban van vele, akkor fohászkodjon Hozzá, hogy adjon most önkontrollt, valós célokat, erőt és józan észt. Sokat. És ne engedje, hogy felhasználják ordas tervek véghezvitelére. Ady „paraszt Párizsából” ne csináljon csatateret!

És kérjen tisztán látást is a Mindenhatótól. Ön hitegeti magát, mert nem látja még, hogy felforgatók, bűnözők és hazaárulók eszköze. Ha azt hiszi, hogy az ellenzék a demokratikus oldalt képviseli hazánkban, akkor nemhogy téved, hanem velejéig alkalmatlan közéleti és politikai feladataira. Tehát Ön csak egy ideig-óráig szükséges eszköz lehet most a „barátok” kezében!

Szolgálni szegődött, és nem hatalmat gyakorolni. Az építés nem rombolást, az együttműködés pedig nem frusztrált összeférhetetlenséget jelent. Ne csináljon magából feldíszített és fizetett bazári mutatványt. Dolgozzon Hódmezővásárhelyért. Ha nem így tesz, pillanatokon belül számon fogják kérni és mindent elveszít. Fenn is, meg lenn is, mert az áldással nem lehet visszaélni, vagy álcázott jótevőként mutogatnia magát a sajtóban.

Legyen egy szorgalmas és jólelkű, szürke eminenciás. Ez a dolga.

Szegedi Konzervatív Kör