A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a választás arról szól, hogy “meg tudjuk-e védeni Magyarországot a bevándorlástól”.

Lázár János szerint az elmúlt években a Fidesz-KDNP megtett mindent az ország megvédéséért, a nemzeti érdek képviseletéért, például a kerítésépítéssel. A magyar szuverenitás védelmét Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP képviseli a leghitelesebben – hangoztatta.

A sajtótájékoztató elején megjelent a helyszínen Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő, aki a kalocsai és a szolnoki közvilágítási program ügyében várt válaszokat a Miniszterelnökség vezetőjétől.

Lázár János megígérte a reagálást, arra kérve a szocialista politikust, hogy várja azt meg, Harangozó Tamás azonban távozott.

A miniszter a tájékoztató későbbi részében a témában azt mondta: a közvilágítási tender egy jó ötlete volt a szocialisták kormányának, ők hagyatták jóvá az EU-val, az érintett önkormányzatok pedig nagyon jól tették, hogy részt vettek benne, mert mindenhol jelentősen javult a világítás, az új technológia bevezetésével pedig csökkent a költségszint. A beruházást az Európai Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is vizsgálta, utóbbi lezárta a vizsgálatot, és azt megküldte a kormánynak, valamint a Legfőbb Ügyészségnek, amely megtette a szükséges intézkedéseket, a kabinet pedig reflektált az észrevételekre – fejtette ki, jelezve, hogy a fejlesztési tárca irányító hatósága tételesen cáfolta az OLAF megjegyzéseit. Az Európai Bizottság egyelőre semmivel nem marasztalta el Magyarországot, a brüsszeli testület kérdéseket fog feltenni, amelyekre Magyarország határidőn belül válaszol majd – közölte.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát ért támadás ügyében a tárcavezető kijelentette: a magyar kormány nem hagyhatja, hogy akár csak egyetlen magyart is megfélemlítsenek Kárpátalján.

Megerősítette, hogy a kabinet úgy döntött, biztosítja a székház helyreállításának költségeit.

Közölte továbbá: a kormányt aggodalommal tölti el, hogy

egy hónapon belül ez már a második olyan súlyos atrocitás volt, amelyet magyar sérelemre követnek el Kárpátalján.

A hideg időjárással kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a hajléktalanellátók kihasználtsága 90 százalékos, a gázellátásról szólva pedig kijelentette: ha a hideg idő tovább tart, akkor is rendelkezik az ország elég gázkapacitással. A tározókban jelenleg 2,3 milliárd köbméter földgáz van – közölte -, ami akár száz napra is elegendő a lakossági felhasználóknak. Megjegyezte egyúttal, hogy ha a 2002-2010 közötti energiaár-emelés folytatódott volna, akkor ma az áram és a gáz is jóval többe kerülne.

Lázár János kérdésre reagált az ellenzéki képviselőjelöltek esetleges visszaléptetéséről szóló hírekre, úgy fogalmazva:

aki Soros György pénzéből a bevándorlás megszervezésére szövetkezik, az elárulja a hazáját, a választóit.

(MTI)