Nem volt elégedett a korábbi városvezetés az új városi könyvtár és tudásközponttal kapcsolatos építészeti tervvel, ezért tavaly december 22-én újat írt ki, melyben benne van, hogy a bibliotéka és levéltár közös épülete a Kossuth tér Sarokház előtti zöldövezetére és a Sarokház helyére épülne. Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, ha lesz olyan pályázat, mely megtartja a zöldterületet és az érintett épület lakóival is meg tudnak állapodni, akkor itt lesz a könyvtár, ha nem, új helyszínt keresnek neki. (A képen a könyvtár és levéltár új épületének korábban kiszemelt helye.)

A tavaly december 22-én közzétett nyílt pályázati kiírás szerint, mely itt olvasható, a tér a Szántó Kovács János-szobornak is helyt adó zöldövezeti részére, illetve a Sarokház helyére képzelt el a város, egy építészetileg is nagyszabású, ikonikus, jelszerű épületet, annak “emblematikus” szerepet szánva. A kiírás szerint az ajánlatkérő, azaz a város a tervpályázati eljárást követően lefolytatott hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson kiválasztott tervezővel 2018. május 31-ig tervezői szerződést köt a könyvtár és tudásközpont engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére. A tervezés időbeli ütemezése szerint az engedélyezési terveket 2018. október 31-ig, a kiviteli terveket a jogerős építési engedély kézhezvételét követő 3 hónapon belül, de legkésőbb 2019. április 30-ig el kell elkészíteni.

A bírálóbizottság tagjait is feltüntették. Szavazásra jogosult tagok: Elnök: Hegedűs Zoltán (mára lemondott) alpolgármester, alelnök: Hajnóczi Peter okleveles építészmérnök, tagok: Bachmann Bálint DLA építőművész, okleveles építész, egyetemi tanár, Dienes János okleveles építészmérnök, Kiszely Róbert okleveles építészmérnök, Kruppa Gábor Ybl díjas okleveles építészmérnök, a Magyar Építész Kamara delegáltja, valamint Soós Csilla, a Németh László Városi Könyvtár igazgatója. Póttag: Novák Péter okleveles építészmérnök
Szavazásra nem jogosult szakértők: Takács Ádám jogi szakértő, Mucsi László okleveles építőmérnök, a bírálóbizottság titkára és Szenti Csilla főlevéltáros, osztályvezető. 38 milliót szántak a pályaművek díjazására és megvételére.

Márki-Zay Péter polgármester az új könyvtárról a Rádió 7 március elsejei Napraforgó plusz című műsorában azt mondta: megvizsgálta a pályázati kiírást: a tervek ugyan biztosan magukba foglalják a parkosított zöldterületet, de ő ezt szeretné meghagyni. Azt mondta, ha érkezik olyan pályázat, mely a zöldterületet és a cukrászda teraszát nem érinti, s a Sarokház épülete tulajdonosaival meg tud egyezni, akkor itt lesz, de a döntés előtt lakossági fórumon, konzultáción mérik fel a vásárhelyiek véleményét. Hozzátette azonban: nem szeretné, ha a város elesne a könyvtárra kapott 4 milliárd forinttól, s partnerek lesznek abban is, hogy ha lehet, új helyet találjanak neki.

+++

A könyvtár és tudásközpont építéséről abban a fejlesztési csomagban írt alá megállapodást Orbán Viktor és Almási István polgármester látott el kézjegyével a miniszterelnök tavaly május 26-i vásárhelyi látogatásakor. A megállapodás a Modern Városok Program része volt.

[totalpoll id=”524870″]