A festőművész halálának 90. évfordulója alkalmából nyílik gyűjteményes kiállítás csütörtökön a Tornyai János Múzeumban, ahol a nagyközönség számára eddig kevésbé ismert képeket is bemutatnak.

Az alföldi iskola jeles képviselőjének életművét bemutató kiállításon mintegy 120 festményt tárnak a nagyközönség elé – mondta el Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató szerdai sajtóbejáráson.  Az anyag gerincét a Tornyai-múzeum gyűjteménye adja, de szép számmal akadnak köztük évtizedekig lappangó és a szakma előtt korábban ismeretlen képek is.

Nézzék meg velünk a híres festő képeit!

A művészettörténész felhívta figyelmet arra is, hogy Endre Béla elsősorban tájfestőként ismert, de csendéletei is a század első felében készült magyar alkotások legjobbjai közé tartoznak, valamint főként saját lakását megörökítő enteriőrjei szintén az életmű fontos darabjait képezik.

A festőművész ugyan Szegeden született, nagypolgári nevelést kapott, a festészetet a világ nagyvárosaiban tanulhatta, úgy mint Róma és Párizs, mégis visszavágyott a mártélyi miliőbe, ami a későbbiekben meghatározó témájává vált képeinek.

Festményeiből március 1-jén 17 órakor nyílik tárlat a Tornyai János Múzeumban. Az érdeklődők két héten át tekinthetik meg a nagyszabású kiállítást.