Egy-egy csésze kávé mellől búcsúztak el az alpolgármesteri széktől

Hegedűs Zoltán után Kószó Péter is úgy döntött, hogy nem vállalja tovább az alpolgármesteri tisztséget. A két politikus szerdán egy kötetlen, „kávézós” sajtóbeszélgetésen tisztázott néhány kérdést.

–Büszkék lehetünk arra, amit le tudtunk tenni Hódmezővásárhely fejlődéséért az asztalra – erről beszélt Hegedűs Zoltán, aki a Fidesz-jelöltjeként vasárnap elvesztette az időközi polgármester-választást. A politikus felsorolta azokat a már lefutott vagy még tartó beruházásokat, amelyek értéke meghaladja az egymilliárd forintot: az északi elkerülő út megépítését, a keleti elkerülő út és a tram-train elindítását, valamint az új-kishomoki csatornázás megvalósítását.

Hegedűs Zoltán Márki-Zay Péter győzelme miatt hétfőn mondott le alpolgármesteri posztjáról, míg Kószó Péter március elsejei hatállyal tette ezt meg. Mint elmondták,

mindketten politikai korrektség miatt döntöttek így, mivel nem tudnak azonosulni az új polgármester nézeteivel, és megadják neki a lehetőséget, hogy saját maga választhassa ki azokat, akik a legközvetlenebbként segíthetik a munkáját.

A vásárhelyi Fidesz-frakció a választás után kedden ült össze,

ahol Hegedűst a frakció vezetőjévé választották.

 

– Továbbra sem változtatjuk meg a politikánkat, hogy nekünk Vásárhely a legfontosabb – magyarázta Hegedűs, aki Kószó Péterrel és a fideszes képviselőkkel közösen mind a négy ellenzéki közgyűlési tagot támogatja abban, hogy alpolgármester legyen.

A sajtóbeszélgetésen Kószó cáfolta azokat a híreszteléseket, amik szerint ő azért mondott le, mert nem akar tovább dolgozni a városért. – A kertvárosiak önkormányzati képviselője maradok, és ezután is az összes vásárhelyi érdekeit szolgálom. Márki-Zay Péter döntéseit is támogatni fogom, de csak azokat, amelyekben valóban a város fejlődését látom – tette hozzá. Állítása szerint

még nem kapott meghívót az új polgármester szombati beiktatására.

Kószó Péter néhány számadatot is ismertetett: 24 éve lát el önkormányzati képviselői, 16 éve alpolgármesteri tisztséget. Ez idő alatt több mint egymillió döntéshozatalban foglalt állás, és mindegyikért azóta is vállalja a felelősséget.

A két politikus kifejtette, remélik, hogy Márki-Zay nem fogja a települést eltéríteni az eddigi fejlődési pályától, ugyanis a kampány során egyetlen városépítő programpontot sem említett meg. A Modern Városok Programban, TOP-os pályázatokban, valamint egyéb kormányzati és EU-s projektekben viszont már születtek meg döntések.

A törvény szerint a lemondást követően a két alpolgármesternek három havi kielégítés jár, melynek összege fejenként nettó 1,8 millió forint. Hegedűs ezt az összeget a Hódmezővásárhelyi Bölcsődékért Alapítványnak, míg Kószó a Csodaháznak ajánlja fel játékok, fejlesztőeszközök és bútorok beszerzésére. Hegedűs egyébként marad Tarján városrész önkormányzati képviselője, azt azonban még nem tudja, hol fog dolgozni ezután.

Még elmondták,

mindketten úgy gondolják, hogy az ellenzéki kampány nem Hódmezővásárhelyről szólt, valamint az, hogy „a piszkos kampány győzött a tisztes munka felett”.

– Nincs félnivalónk, az évek során hozott összes döntésért és szerződésért vállaljuk a felelősséget – húzta alá Hegedűs Zoltán és Kószó Péter, utalva ezzel azokra a vádakra, amelyek szerint az ELIOS-ügyben Hódmezővásárhelyen is történtek szabálytalanságok. “Az ezzel kapcsolatos dokumentumok pedig eddig is nyilvánosak voltak” – zárták a beszélgetést.