Családbarát szülészetek kialakításával növelhető a gyermekvállalási kedv

Ami talán ennél is fontosabb, hogy ezentúl még több család számára lesz elérhető. Sőt, március 15-étől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket.

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénylése március 15-étől – ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Ami talán ennél is jobb hír, hogy még több család számára lesz elérhető.

Novák Katalin bejelentette, az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük.  így az ügyintézési határidők rövidülnek.  Sőt, ezentúl a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak csokot.

Március 15-étől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknnél pedig 60 ap a határidő.

Ezentúl a csok iránti igény benyújtására fél évük lesz a családoknak. A banki szempontból hitelképtelen fiatalok  a jövőben a csokigényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A csok-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybe vételének nem lesz időbeni korlátja.

Ezentúl minden család kérhet csok-ot akkor is, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.

Változás lesz az is, hogy azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.

 

Forrás: MTI