Nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert is rákényszeríthet lakóhelye elhagyására a klímaváltozás.

A tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz Európa számára is – erre a következtetésre jutott a Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése, amely a klímaváltozásra vezeti vissza a vándorlás okát – írja az MTI. A kedden közölt elemzés szerint a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben.

Emberek tízmillióit, szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert is rákényszeríthet lakóhelye elhagyására.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a hírre reagálva elmondta, egy NATO-elemzés szerint 2020-ig mintegy 60 millió afrikai fog útnak indulni. A fentiek miatt felhívta a figyelmet az ENSZ migrációs politikájának a jelentőségére.

Ha meggondolatlanul politikai érdekeknek megfelelő döntést hoznak a világszervezetben, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek Európára nézve – fogalmazott.

A kérdésben a V4-ek közös fellépése biztosított, a négy országgal mindenképpen számolnia kell a brüsszeli politikusoknak is. A kormány felvetései nemcsak a magyar lakosság körében népszerűek, hanem szerte Európában is – jelentette ki.

 

Forrás: MTI