Soha nem látott káosz van az ellenzéki oldalon

Nagy a tanakodás, milyen összefogással vágjanak neki az ellenzéki pártok az április 8-i választásnak. A vásárhelyi eredményeket látva úgy látják, megnőttek az esélyeik.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás fontos tanulsága, hogy a szavazatokat “nem lehet megosztani”, csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást.

A kormányváltás feltételeként beszélt arról is, hogy sokan menjenek el szavazni. A többség nem lehet ellenzékben – mondta. Úgy fogalmazott, nyitottak további együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette, az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre. Hozzátette: az MSZP régóta hangoztatja, hogy közösen kell a pártoknak az április választáson indulniuk.

Értékelése szerint Hódmezővásárhelyen sikerült ledönteni az apátia falát, az a következő feladat, hogy rendezzék saját oldalukat. Azt mondta, az MSZP az elmúlt hónapokban a kormányváltás érdekében saját pozícióit is kész volt feladni, hogy együttműködjön az erre nyitott pártokkal.

Bár készek utolsó percig az egyeztetésre, március 15-éig világossá kell tenni minden egyéni körzetben, hogy kit gondolnak esélyes ellenzéki jelöltnek – közölte.

Kitért arra is, hogy szerinte a Fidesz kapott egy nagyon komoly ütést, amire ők “nem úgy szoktak reagálni, mint a rendes emberek”.

Közölte, eddig békésnek tűnt a kampány, de arra számítanak, hogy ez változni fog. Aljas, alaptalan és nemtelen támadások sorozata fog elkezdődni azok ellen, akik a szövetségben szerepet vállalnak, de nem fogják hagyni magukat megfélemlíteni – tette hozzá.

A Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésekre Karácsony Gergely azt mondta, szervezett együttműködésre nem lát lehetőséget velük. Hozzátette: van még dolguk a demokratikus ellenzéki oldalon is, és majd a választók bölcsességére bízzák, kiben látják az esélyes jelöltet. Az a dolguk – folytatta – , hogy a lehető legtöbb helyen a demokratikus ellenzék közös jelöltje legyen a kihívó, vagyis a legesélyesebb jelölt a Fidesztől balra legyen, ne jobbra.

Azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a Jobbik támogatja az MSZP-Párbeszéd által is támogatott független országgyűlési képviselőjelölteket.

Az LMP-vel kapcsolatos együttműködésre vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, reméli, hogy ők is látták a vasárnapi választás eredményét, tudják, mi következik ebből rájuk nézve és nem akarnak saját szavazóik elől elbújni.

Elmondta, az LMP-nek vannak olyan jelöltjei, akik a legesélyesebbként tudnák képviselni a teljes demokratikus ellenzéki oldalt.

Molnár Gyula hozzátette: hétfőn várhatóan minden jelöltjük leadja a szükséges számú ajánlást.

(MTI)