Igaz nem mutatkozott be, de az biztos, hogy Európa legritkább vadlibája jelent meg a Fehér-tónál.

Biztosan sokan emlékeznek a ’70-es, ’80-as években születettek közül gyermekkorunk egyik meghatározó meséjére, Nils Holgerssonra, ahogyan Márton lúd hátán repülve számtalan kalandban vesznek részt a vadludakkal. Nos, az ő vezérük volt Kákalaki Akka.

Hozzájuk hasonlóan a Kárpát-medencében igen ritka rövidcsőrű ludak is októberben Skandinávia fölött vonulnak kelet-hollandiai telelőhelyeikre. Nálunk utoljára  15 évvel ezelőtt, 2003-ban volt szerencséje a dél-alföldi madarászoknak találkozni velük – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei Csoportja.

Akkor egy példány a pusztaszeri Büdösszék-tónál vendégeskedett 2 napig – tudtuk meg az egyik közösségi portálon közzétett bejegyzésükből, melyből az is kiderül: nem rég a Kardoskúti Fehér-tónál, nagy lilikek között fedeztek fel egy példányt, amely azóta is a rezervátum vendégszeretetét és nyugalmát élvezi, a kíváncsi madarászok nagy örömére.

 

A vetési lúdnál valamivel kisebb, sötétebb fejű, pisze csőrű, rózsaszín lábú, feltűnően világos hátú ritka vadliba Izlandon, a Spitzbergákon és Grönland keleti részén költ, Nyugat-Európa tengerpartjain telel, leginkább Skóciában és Hollandiában, Belgiumban látható nagyobb csapatokban, a kontinens belsejébe nagyon ritkán vetődik.
A világállománya mindössze 400.000-ra példányra tehető.

Fotók: Molnár Márton, Tokody Béla