Miután szombaton Makón bevégeztették a feladatukat a mohácsi busók, vagyis sikeresen elűzték a telet, ezt a munkát Kiszomboron folytatták. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör meghívására érkező dunántúli maskarások rögtön hozzá is fogtak a feladathoz. Elsőként maguk köré gyűjtötték a település apraját-nagyját, hogy együttes erővel győzzék le Téltábornokot.

A kisze és a zombori télűzés motorja, Endrész Erzsébet

A honismereti kör tagjai elkészítették a kiszét, vagyis azt a bábut, amit a későbbiekben látványosan elégettek a község központjában. A szalmával jól kibélelt téljelképet szépen fel is öltöztették, s annak a rendje  és módja szerint még ki is sminkelték. Szép szokás, hogy ilyenkor kis cetlikre felírják a jelenlévők mind olyan dolgot, amit az adot esztendőben el akarnak űzni a téllel együtt, s ráerősítik a kiszére, hogy azzal együtt váljon a lángok martalékává. Kiszomboron a néprajz nagy tudója, Süliné Rácz Emőke múzeumpedagógus és matematika-fizika szakos tanár beszélt arról, valójában mi is az a kisze, illetve a farsang farka, íme:

Így kell ütni a kakast!

Régi falusi mulatságok szórakozásai is megelevenedtek szombaton Kiszomboron. Ilyen volt például a rönkhúzás, amihez erő kellett. A kakasütéshez viszont szerencse. A delikvens szemét bekötötték egy vastag sállal, kezébe adtak egy hatalmas botot és azzal kellett eltalálnia a kakast. Természetesen nem élő szárnyasok voltak az áldozatok, hanem régi virágcserepeket kellett szétverni.

A helyi Batman és szuperejének a biztosítéka, az áfonyás pálinka

A Dunántúlon busók kergetik el a hideget. Az Alföldön déli részén viszont ez nem lehetséges Batman nélkül. A Denevérember szolgálatba is helyezte magát a busók oldalán és közösen vették fel a harcot. – Évről évre Erdélyben síelünk, s ilyenkor a társaságunk egyik tagja több zsák ruhát hoz ki, s abból készítünk magunkat kint jelemezeket, s azóta megkedveltem ezeket a beöltözős, maskarás mulatságokat – mondta Batman zombori magyar hangja, vagyis Baranyi István. Az köztudott, hogy a fekete álarcos hős szupererővel is rendelkezik. De vajon mi lehet a titka? Nekünk sikerült megfejteni: az áfonyás pálinka, ami egy színes kulancsban mindig ott lóg az övén.

Munkatársunktól. K.