575 évvel ezelőtt, február 23-án született Corvin Mátyás, a hónap 24. napján pedig Mátyás névnapot ünnepeltünk. Nem véletlen tehát, hogy a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája február 24-én tartotta a hagyományos diákbálját.

A középiskolás báli szezon utolsó mulatságát Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy hatalmas köszönet és hála jár a szülőknek, akik anyagiakat nem sajnálva támogatták gyermekük tanulását és nyitótáncát.

Mélyen meg vagyok győződve arról, kedves fiatalok, hogy szép és jó jövő áll előttetek. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata mindenben támogatni fogja ezt a csodálatos intézményt. Legyetek sikeresek az életben, Isten áldása kísérje magát az iskolát, az itt tanító tanárokat és az itt tanuló gyerekeket és hozzátartozóit” – fogalmazott Kószó Péter.

Kószó Péter

A bálon közel negyven pár táncolt. Nehéz pontos számot mondani, hiszen a táncosok között voltak átfedések. Volt, aki csak angolkeringőt, és volt, aki csak bécsi keringőt táncolt. Olyan is akadt, aki egyik táncban az egyik lánnyal, a másik táncban pedig már másik lánnyal ropta. Ez azonban nem zavarta meg az est főszereplőit, és tökéletes összhangban adták elő azt, amit már hónapok óta gyakoroltak.

Jól eső érzés látni a bálteremben tanítványainkat, akik fontosnak tartják és folytatják régi hagyományunkat, a Corvin bál megrendezését. Örülök annak, hogy ma este olyan bálozók is voltak itt, akik két évvel ezelőtt végzős szakmunkásként táncoltak, ma pedig érettségi előtt állókként ropták a táncot. Azoknak a diákoknak is örülök, akik két évvel ezelőtt még az érettségire készültek, most pedig néhány hónap választja el őket a szakmai vizsgától. Öröm volt látni az első bálozókat is, akik izgatottan várták szüleiknek, barátaiknak tánctudásukat” – mondta el Oláh Attila, az intézmény igazgatója.

Oláh Attila

Már a nyitótánc betanulásának ideje alatt sok mindent megtanultak a diákok, aminek a későbbiekben is hasznát vehetik. A tánc segíti a másokra való odafigyelést, ugyanakkor harmóniára és igényességre nevel.

Ami nehéz volt a diákoknak, az az, hogy megértsék, hogy ahhoz, hogy eljussanak a mai estéig, azért meg kell dolgozzanak. Van egy út, ami sokszor fontosabb, mint maga a tánc. Ha csak egy munkafolyamattá válnak a próbák, akkor ez a röpke pillanat, a bál a sok izgalomtól nagyon gyorsan eltelik. Nem marad meg az igazi élmény, az a közel fél éves együttlét, ami néha vidámsággal, néha kicsit feszültebb hangulattal, de élményekkel telt” – nyilatkozta Molnár Zsolt tánctanár.

Molnár Zsolt

Révész Mónika és Pap Ernő elmondta, hogy nagyon élvezték a próbákat. Voltak ugyan nehéz pillanatok, ám sikerült mindig pozitívnak és mosolygósnak maradniuk. A páros angolkeringőt és bécsi keringőt táncolt. Nagyon tetszett nekik az a pompa, amit a Fekete Sas dísztermében tapasztaltak.

Révész Mónika és Pap Ernő

A végzős diákok a hagyományos keringőkön kívül egy meglepetés táncot is előadtak. Ennek kiválasztása a csapat személyiségéhez lett igazítva, mindenki olyan szerepet vállalt, ami a legközelebb állt hozzá. Láthattunk rock ’n’ roll betéteket, régi, old school discot és modern zenére alkotott koreográfiát is.

Mi csak angolkeringőt táncoltunk. A bécsi keringő próbájára sajnos nem tudtunk járni, egyéb elfoglaltságok miatt. Minden percét élveztük a próbáknak, nagyon jó volt a hangulat. Szerencsére sikerült hiba nélkül eltáncolnunk a koreográfiát, így elégedettek vagyunk magunkkal. Jó lett volna minden táncban benne lenni, de ez most így sikerült, majd legközelebb – ha lesz legközelebb – többet vállalunk be” – mondta el Pető Gabriella és Szabó Dávid.

Pető Gabriella és Szabó Dávid

A nyitótánc és a vacsora után a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep. A Bi Bulzi zenekar elhúzta a Corvin bál vendégeinek a nótáját, és egy össznépi mulatság alakult ki.

Sz.Viktor

Fotók: Sz.Vikto, n.j.