Az Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Házban tartotta éves, szokásos közgyűlését a helyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület. A tagok és a meghívott vendégek a hagyományoknak megfelelően elhelyezték az emlékezés koszorúját az elhunyt tagok emléktáblájánál.

A résztvevők beszámolt hallhattak Rózsa Szilveszter elnöktől a 2017-es évet illetően. Az egyesület több szempontból is kiváló évet zárt. A tervezett pályázatokat sikerült elnyerni, remek volt az együttműködés a társszervekkel és a település önkormányzatával is. A mártélyi önkéntes tűzoltók és polgárőrök 12 alkalommal vonultak 2017-ben. 5 esetben tűzhöz, 7 esetben pedig műszaki mentésnél segítettek. Biztosították a helyi kulturális rendezvényeket, de az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok és a Hódmezőrület biztosításából is kivették a részüket.

Nagy sikert aratott a Katasztrófavédelmi Tábor, amelyet 2018-ban is szeretnének megvalósítani. A 2018-as évben is célnak tekinti a mártélyi polgárok biztonság érzetének növelését és a bűncselekmények csökkentését, a folyamatos járőrszolgálat biztosítását. Az óév és az újév költségvetését Hízó Zoltán alelnök ismertette, a felügyelő bizottság beszámolóját Sándor Tamás olvasta fel.

A közgyűlésen Borsos József, Mártély polgármestere is részt vett, aki kifejtette, hogy az egyesület 2017-ben is aktív részese volt a közösségnek és ismét példaértékű munkát végeztek. Kiemelte, hogy az egyesület és tagjai nem csak erősítik a közbiztonságot, fontos társadalmi szerepvállalásuk is.

Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke hozzátette, hogy az egyesület igen előkelő helyet foglal el a megyében, stabil és jól működő szervezetként jellemezte a mártélyiakat. Kispál Mihályt, Nagy Sándornét és Rózsa Sándor Zoltánt pedig 15 illetve 20-20 éve tartó szolgálatáért oklevéllel jutalmazta. Rózsa Szilveszter elnök is oklevelet kapott és az egyesület nevében kitüntetést vehetett át.

Dani Róbert százados, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság képviseletében vett részt a közgyűlésen. Kiemelte azt, ami már a települési közgyűlésen is szóba került: tovább nőtt a közbiztonság Mártélyon. 2017-ben „csak” 11 bűncselekmény történt, ezek között pedig betöréses lopás és lakásbetörés nem volt, ez az érdem pedig a polgárőrségé is. Hozzátette a jövőben Mártélyon nem csak Szín Dániel lesz a körzeti megbízott, hanem másik négy kolléga is csatlakozik a vérkeringésbe, aminek köszönhetően a nap 24 órájában a lakosok rendelkezésére állnak a rendőrök.

Csuka Attila tű. alezredes, a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka is köszönetét fejezte ki az elmúlt évi sikeres együttműködésért. Elmondta, hogy várhatóan 2018-ban több pályázatra számíthatnak az önkéntes tűzoltó egyesületek, ezek sikeres elnyerésében pedig a parancsnokság továbbra is segíti a mártélyiakat.

Mészáros Zoltán tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese, valamint Krám István tű. alezredes, a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője örömüket fejezték ki azt illetően, hogy a pályázati források valóban jó helyre kerülnek. Krám István példaértékűnek nevezte, hogy a szervezet egyszerre polgárőr és tűzoltó egyesület.

Az est, de még inkább az év igazán nagydobása azonban még hátra volt. A közgyűlés végén az utcáról szirénaszó szűrődött az épületbe, egy kis értetlenséget varázsolva a tagok arcára. Ha jelzés van, menni kell, így a résztvevők az ajtó felé vették az irányt. Az igazi meglepetés pedig az utcán várta őket. A mártélyi egyesület álma vált valóra, egy pályázaton sikeresen elnyertek egy tűzoltó gépjárműfecskendőt. A technikai eszköz a vásárhelyi parancsnokságról kerülhet át Mártélyra, hogy az önkéntes tűzoltókat segítse munkájuk során.

Rózsa Szilveszter

„Mindenki nagy örömmel fogadta ezt a technikát. Én magam többször megkönnyeztem, azt gondolom, hogy egy egyesület életében nagyon nagydolog, hogy a felügyeleti szerveink úgy gondolják, hogy megérdemel egy több millió forintos technikai eszközt. Nagyon vártuk már ezt és nagyon hasznosan tudjuk majd használni, főként a kiterjedt tanyavilágunk miatt. Számos olyan helyen, ahol eddig megakadtunk, mert szükség lett volna egy összkerékhajtású gépjármű fecskendőre, most segíteni tudunk. A mártélyiak is biztonságosabban hajthatják álomra a fejüket, ez a technika, amely egy kicsit már máshol is teljesített, de remélem Mártélyon is sok éven keresztül szolgálatban lesz, az ő nyugalmukat is szolgálja. Ismét Mártély vagyonát és biztonságát sikerült növelni” – fogalmazott Rózsa Szilveszter elnök.

Az új tűzoltóautó a kötelező papírmunkát követően hamarosan csatasorba állnak, igaz az egyesület tagjai bíznak benne, hogy minél kevesebb esetben kell használatba venni az új szerzeményt.

szcs