Bethlen István miniszterelnök régi erdélyi főnemesi családból származott. 1901-től országgyűlési képviselő volt, Horthy Miklós kormányzó  nevezte ki miniszterelnöknek 1921. április 14-én. Bethlen egy évtizeden át hivatalban lévő, keresztény-nemzetinek nevezett kormánya stabilizálta a trianoni béke sokkját elszenvedő országot, 250 millió korona népszövetségi hitel felvételével stabilizálta a gazdaságot, csökkentette az állam veszteségeit. Az 1929-ben kezdődött nagy gazdasági világválság magyarországi hatásait Bethlen hitelekből próbálta mérsékelni, de végül megszorító intézkedésekre kényszerült. A növekvő elégedetlenség miatt 1931 augusztusában lemondott, többé nem vállalt kormányzati tisztséget. Az 1930-as évek közepétől megvalósuló egyoldalú német orientációt ellenezte, miként a zsidótörvényeket és a belépést is a második világháborúba.

Gróf Bethlen István

Miután Magyarországot 1944-ben megszálltak a németek, Bethlen bujkálásra kényszerült, 1944 telén felvette a kapcsolatot a szovjetekkel, de elzárkózott az együttműködéstől a kommunistákkal. Majd a szovjetek letartóztatták, elhurcolták a Szovjetunióba, és itt is halt meg, nagybetegen, 72 évesen 1946. október 5-én egy moszkvai börtönben.

Stefka István

„Valószínűleg eltették láb alól. Bethlen István egyike annak a 300 ezer magyarnak, aki soha nem tért vissza a Szovjetunióból. Így ő is a kommunizmus egyik áldozata. Gyűlölte a német fasizmust, de gyűlölte a német bolsevizmust is. Azt lehet mondani, hogy mindkét diktatúrának az áldozata. Úgy érzem, nagyon sok feltáratlan dolog van Bethlen körül. Egy igazi nagy, magyar politikus volt, akiről meg kell emlékezni” – fogalmazott Stefka István, Az üldözött Bethlen című dokumentumfilm rendezője.

Az alkotó elmondta, hogy a film megalkotásában nagyon sokat segített az, hogy még az 1990-es években találkozott gróf Bolza Antallal, aki bujtatta, rejtegette a németek elől Bethlent. Az egykori miniszterelnök utolsó évét a rendező játékfilmes elemekkel vitte vászonra, így például színészek formálják meg a történelmi alakokat, illetve van benne egy szerelmi szál is. Megjelenik a filmben Bethlen és felesége, Margit közti kapcsolata is.

A filmbemutató a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja kapcsán szervezett rendezvénysorozatba illeszkedett bele. Stefka István következő filmjének témája még nincs eldöntve, de a rendező szerint I. István király és Mátyás király alakja is megérdemelne egy-egy filmes alkotást.

ÉR.