Egy-egy régi világba, pontosabban a másvilágra csöppen az, aki felkeresi a makói József Attila Múzeumot. A Maros-parti város ezen kulturális intézménye ad otthont csütörtöktől egészen április 22-ig a miskolci Hermann Ottó Múzeum időszaki régészeti kiállításának. A tárlat a mai Északkelet-Magyarországon időszámításunk előtt 2300 és 900 között élő emberek életét, szokásait, de a halálát is bemutatja. De hogyan is került – egy lengyelországi kitérő után – a Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyéről Makóra ez a nem mindennapi kiállítás? – erre a kérdésre Szikszai Zsuzsanna, a házigazda intézmény igazgatója válaszolt, íme:

##audio:5394##

– Egy kicsit sajátos megközelítésben állítottuk össze ezt az anyagot, hiszen arra törekedtünk, hogy a több ezer esztendővel ezelőtti hétköz- és ünnepnapokat szemléltessük, de arra is választ kaphatnak a látogatók, milyen szokásaik is voltak a bronzkori társadalmaknak a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – vette át a szót Király Ágnes régész. Az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos segédmunktársa kiemelte: a céluk az volt, hogy folyamatosan kérdések merüljenek fel azokban, akik a tárlókat figyelik, s ösztönözze őket arra, hogy továbblépve egy másik vitrinhez válaszokat is kapjanak rájuk.

Hogy kerül ide ez a kecskekoponya?

Mint minden kiállításnak, így a Másvilágnak is van néhány olyan eleme, amire érdemes egy picivel több időt szentelni. Jelen esetünkben ez két dolog nem más, mint egy kecskekoponya és egy 12 kilós bronztekercs. Az előbbit egy elhunyt férfi sírjában találták a feje helyén. A tekercs azonban egy kicsit bonyolultabb, mert ennek a szerepéről csak találgatások vannak. Akit jobban érdekel, annak el kell mennie a makói múzeumba, hiszen Király Ágnes is ezt javasolja:

##audio:5393##

És a tekercs…

A múzeumba lépők nem egy szokványos kiállítással találják szembe magukat. A tárgyak és az információs táblákat úgy helyezték el, hogy a látogatók egy kicsit a bronzkorba érezzék magukat. Az a bizonyos tekercs egy sötét helyre, függöny mögé került, ezzel is egy kicsit misztikusabbá tették ezt az ismeretlen funkciójú eszközt.

Munkatársunktól. K.