A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ esetében már egy 5 milliárd forintos fejlesztésen már túl vannak, hiszen új járóbeteg-ellátó szakrendelője van a kórháznak, illetve nagyon sok egyéb fejújítás volt.

Nagy változást fog hozni az a beruházás, amelynek értelmében a hódmezővásárhelyi honvédség dolgozóinak, illetve hozzátartozóinak ellátását is a vásárhelyi kórház fogja ellátni. Ez mintegy 10-12 ezer főt érint pluszban az intézmény életében. Eddig a katonák Budapesten tudták igénybe venni a kórházi szolgáltatásokat. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson nagyarányú fejlesztésen, bővítésen kell átesnie a kórháznak. Ez jelent infrastrukturális fejlesztést, illetve a humánerőforrás növelését is, hiszen valakinek el is kell látnia a megnövekedett létszámú betegeket. A fejlesztések nagy része azt a célt szolgálja, hogy növekedjen a betegek kényelemérzete. A kórház életében ez újabb körülbelül 5-6 milliárdos fejlesztést jelent. Várhatóan 2019 tavaszán indulhatnak meg a bővítő munkálatok.

Dr. Kallai Árpád

A műsorhoz több olyan hozzászólás is érkezett, amelyben azt kérdezték dr. Kallai Árpád főigazgatótól, hogy miért nincs Hódmezővásárhelyen az adott osztály (így például a gyermekortopédia vagy fertőző részleg a gyermekosztályon). Erre dr. Kallai Árpád elmondta, hogy az orvosi ellátás egymásra épülő rendszerben működik. Van az alapellátás, azaz a háziorvosi szolgálat. Erre épül a szakellátás, ami első körben járóbeteg szakellátást jelent, ahova beutalják a betegeket a háziorvosok, illetve közvetlenül is igénybe veheti a lakosság. És van a magasabb szintű ellátás, ami szintén tagozódik, és minden kórház más szinten áll. A hódmezővásárhelyi egy városi szinten helyezkedik el. Ebbe nem feltétlenül tartoznak bele speciális területek. Idegsebészet, a gyermek fertőző osztály sincs minden kórházban. Ezekhez speciális feltételek kellenek (mind felszereltségben, mind, ami a szakembereket illeti). „A gyermekortopédia egy járóbeteg szakrendelést jelent, ami volt Hódmezővásárhelyen, és most van remény arra, hogy újra tudjuk indítani. Kiegészítve olyan speciális vizsgálatokkal, amelyek végképp elkerülhetővé teszik azt, hogy a szülőknek az újszülöttekkel Szegedre kelljen utazni” – fogalmazott dr. Kallai Árpád.

Hegedűs Zoltán

Folyamatban van az alapellátás fejlesztése is. Az önkormányzati tulajdonú orvosi rendelők közül kettőt már felújítottak, a Tornyai és a Rárósi utcákon lévőket, és folyamatban van az Agyag utcai, illetve a Szabadság téri is. Mindegyik esetében homlokzati, szigetelést illető felújítás, valamint teljes akadálymentesítés történt meg. Hegedűs Zoltán alpolgármester a tavalyi évben egyeztetett a háziorvosokkal, akik azt kérték, hogy az önkormányzati fenntartású rendelőkön túl a többi is újulhasson meg. Mintegy 150 millió lenne az összes orvosi rendelő felújítása, amelyre már 40 milliót el is különítettek. Egyes esetekben ez új helyet is jelenthet, amelyre szintén keresi az önkormányzat a lehetőségeket. Ez a projekt mintegy 3 évet vesz igénybe, ennyi idő alatt tud megújulni Hódmezővásárhely összes orvosi rendelője.

ÉR.