Terülj, terülj asztalkám! a fórumon

Ahogy az lenni szokott, Toldi János makói települési képviselő kedd este is megvendégelte azokat, akik eljöttek a fórumára. Pogácsa és narancs eszegetése közben hallgatták meg azt, hogyan is fejlődik a város, milyen beruházások is zajlanak, illetve mik kezdődnek hamarosan. A legnagyobb érdeklődést a Kálvin utcai új rendelő építése jelentette, hiszen ennek a városrésznek ez a legnagyobb volumenű fejlesztése. A hármas épületegység két tervezője, Balázs János és Túri Zoltán is részt vett a fórumn és röviden ismertették, milyen lesz a rendelő. Így kiderült, hogy a padlófűtésnek és a napelemeknek köszönhetően 60 százalékkal olcsóbb lesz a rezsije, a két nagyobb épület között fedett közlekedőt építenek, az udvaron pedig lesz egy leárnyékolt rész, ahol jó időben várakozhatnak a behívásra a páciensek.

Túri Zoltán képekkel is illusztrálta, milyen lesz az új rendelő

– Számos járdát sikerült már rendbe tennünk a körzetemben, így például a Balaton, a Hold és a Kálvin utcában, valamint a Kis közben, de még mindig van mit megoldani, szerencsére az idén már 20 millió forint áll a rendelkezésemre – nyilatkozta Toldi János. A települési képviselő arról is beszélt, hogy a Bajcsy-Zsilinszky lakótelep és a Fűrész utca sarkán lévő kis sportpályát felújítják, illetve többen is megkeresték azzal, hogy Lesi városrészben még mindig vannak olyan területek, melyek szántóföldnek minősülnek és nem lakóövezetnek. – Ez az utóbbi már több évtizedes probléma, de még mindig nem tudtunk a végére pontot tenni – fejtette ki a városatya.

Toldi János képviselő, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester

Kis-Jakab Istvánné a Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen lakik és a következők miatt kért szót. – A szelektív hulladékgyűjtőket sajnos néhányan szeméttelepnek nézik, mert az építési törmeléktől kezdve a rossz matracon át a kibelezett televízióig mindent idehordanak, úgy vélem, kamerát kellene itt felszerelni, így beazonosítható és büntethető lenne az elkövető – vélte az idős asszony. A másik gondját pedig az okozza, hogy a lakásától nem messze lévő játszótérre egy hajléktalan költözött, ott alszik és ott végzi a dolgát is. – Sajnos minden kuka mellé nem szerelhetünk fel kamerát, inkább az emberek fejében kellene rendet tenni, de az sem egyszerű esett – válaszolta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester hozzátette: az Egyesített Népjóléti Intézmény munkatársai már többször beszéltek a hajléktalannal, aki nem hajlandó bejönni a szállóra, erőszakkal pedig nem lehet bevinni.

Bajcsy lakótelep by night: estére ilyen lett a szelektív gyűjtő. Az üveg- , illetve a papírhulladéknak szánt edényzetekben építési törmelék, rongyok, szétszedett bútorok éktelenkednek

Mágori Anikó nem csupán a maga, hanem több szülő nevében is felszólalt. – Évek óta kérjük azt, hogy a Szent István Egyházi Általános Iskolából jövő gyerekek biztonságosan tudjanak átkelni a régi 43-as főúton a Lonovics sugárút és a Szegedi utca kereszteződésében, de eddig még semm sem történt – sorolta. Az édesanya elmondta: a Bartók és a Kálvin iskolához hasonlóan itt is kellene rendőri segítség a reggeli iskolába menet és a délutáni hazajövetel idején. Válaszként elhangzott: hamarosan itt forgalomlassító járdaszigetet építenek és 30 kilométer per órás korlátozó táblákat helyeznek el. – Ez mind szép és jó, örülök is neki, de addig is szükség lenne az egyenruhásra – vélekedett Mágori Anikó. – Felvesszük a kapcsolatot ez ügyben a helyi kapitánysággal – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Munkatársunktól. K.