Hegedűs: 50 millió a közvilágításra Kishomokon 23

 

Február 25-én tartják Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester választást, ahol Hegedűs Zoltán, a város polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltjeként indul. Azért, hogy a lakosság jobban megismerhesse a programját, a politikus választási fórumsorozatba kezdett, aminek keddi állomása Öreg-Kishomok volt. Cseri Tamás, az esemény moderátora bemutatta a felszólalókat, akik közül először Havasi Katalin tájékoztatta a fórumon résztvevőket arról, a városvezetés akkor működik jól, ha az országgyűlési képviselő, a polgármester és a képviselő testület együtt tudnak működni, és döntéseiket Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, valamint a kormány támogatja.

Cseri Tamás megjegyezte, hogy nagyon erős negatív kampány van Hódmezővásárhelyen és sokan az Európai Uniótól származtatják a városba érkező beruházások finanszírozását, pedig a fejlesztések 90%-ban a Magyar Állam pénzéből valósulnak meg.

Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke kiemelte, hogy a lenézés és az eltussolni szánt dolgok vállalhatatlanok. Hegedűs Zoltán, aki az édesapjától is rengeteget tanult, lenne a legalkalmasabb arra, hogy tovább vezesse a várost a fejlődés útján.

Benkő Zsolt, önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a vásárhelyi polgárokat nem szétválasztani, hanem összekötni szeretnék, ezért ajánlja Hegedűs Zoltánt polgármesterként, mert ő a legalkalmasabb a feladat elvégzésére.

Hegedűs Zoltán, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje beszéde elején tájékoztatta a lakosokat arról, hogy 50 millió forintot fognak Kishomokon a közvilágításra fordítani.

Elmondta, hogy az egyik legnagyobb problémája a városnak az volt, hogy rengeteg munkahely megszűnt a rendszerváltás után, majd 27 munkájának hála, most 2% alatti a regisztrált munkanélküliek száma. Hozzátette, hogy a vállalkozóknak egyre nehezebb megtartani a jó munkaerőt, amin csak versenyképes fizetéssel tudnak segíteni, ezért fogadta el a képviselő-testület azt a rendeletet, hogy az építményadójuk 30%-át bérfejlesztésre fordíthatják a vállalkozások.

A Hódmezővásárhelyen zajló fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a munka nincs befejezve, folytatni kell a jelenlegi irányt. Ha a város nyertes marad, akkor 2022-ig, egy új arculata lesz Vásárhelynek.

„A választáson arról kell dönteni, hogy egy szebb, jobb, várost akarunk, vagy politikai botrányokat” – fogalmazott Hegedűs.

Az Északi elkerülővel kapcsolatban elmondta, hogy lényegesen kisebb lesz a forgalom a 47-es kishomoki szakaszán, mivel csak azok fognak közlekedni rajta, akik célirányosan a városba mennek. Hozzátette: a keleti elkerülő megépülése után, elkészül a Vásárhelyt körülölelő elkerülő gyűrű, ami miatt még a debreceni városvezetés is irigykedik, mivel az övék csak félig van kész.

A Tram-train érzékeny kérdés a kishomokiak számára, ugyanis már petíciót is nyújtottak be, hogy megálló épüljön. A polgármester jelölt kifejtette, hogy a NIF vizsgálja még a kishomoki megálló kérdését, de gazdaságilag problémás, mivel veszélyeztetné a projekt megvalósulását, az EU-s források miatt, de a megálló megépítését nem adták fel. A továbbiakban beszámolt az útfejlesztésekről, a csapadékvíz elvezető csatornahálózat megújulásáról, a bölcsődék, óvodák és iskolák korszerűsítéséről, valamint a gimnáziumok és szakközépiskolák átalakulásáról is.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban elmondta, hogy egy olyan lehetőség Vásárhely számára, amivel rengeteg munka van, amit 2022-ig kell kihasználni. Tájékoztatott, hogy az összes orvosi rendelő meg fog újulni a városban, valamint kitért a kórházzal kapcsolatos fejlesztésekre is. A minőségi otthoncsere programról elmondta: 37 beadott pályázat van, ami azt jelenti, hogy 37 Csengettyű közi paneltulajdonos szeretne úgy elköltözni, hogy már meg is van hova mennek.

Hegedűs Zoltán hangsúlyozta, hogy a város lakói számára a biztonság egy nagyon fontos kérdés, ezért fejlesztik a jelenleg 350 kamerából álló rendszert, ami rengeteget segít a rendőrség munkájában. Kiemelte: Hódmezővásárhelynek nincs szüksége bevándorlókra, majd hozzátette: egy hódmezővásárhelyi politikusnak Hódmezővásárhely mellett kell állni.

A polgármester jelölt beszéde után Kovács László önkormányzati képviselő szólította meg a fórumon résztvevőket. Elmondta, hogy a vásárhelyi emberek világ életükben dolgoztak és az igaz ügy mellett harcoltak, ezzel pedig mindenhol kivívták maguknak mások megbecsülését. Tájékoztatott, hogy Hegedűs Zoltán számára nem idegen az önkormányzat testületének működtetése és fontos, hogy milyen kapcsolata van az országgyűlési képviselővel és a Miniszterelnökkel.

Grezsa István kifejtette, hogy a kampány tanulsága szerint, egy ember foglalkozik a jelöltek közül csak Hódmezővásárhellyel: Hegedűs Zoltán. Megjegyezte: a február 25.-i választások tétje, hogy Vásárhely, Vásárhely lesz, vagy valami más.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a kampány nem öregbítette Hódmezővásárhely hírnevét, mivel a végletekbe csaptak az indulatok. Megkérte a polgármester jelölteket, hogy ne hozzanak szégyent a városra és kiemelte: senki ne sértegesse a vásárhelyi embereket.

„Az országos sajtó ne akarja megmondani, hogy szavazzanak a hódmezővásárhelyiek” – fogalmazott Lázár János. Hozzátette: szerinte nem kéne hosszú távú következtetéseket levonni a vásárhelyi választás eredményeivel kapcsolatban.

„Esett szó mindenről, csak Hódmezővásárhely jövőjéről lehetett keveset hallani” – utalt az országgyűlési képviselő a másik két jelölt kampányára, majd kiemelte, hogy a sajtó számára az az érdekesebb, aki nagyobb hülyeséget tud mondani. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt az állítását a kamerarendszerrel kapcsolatos korábbi kijelentésekkel támasztotta alá, amiről később kiderült, hogy hazugságok.

„Ha nem lenne ennyi kamera, sokkal több lopás lenne. Csak a technika segítségével lehet megoldani, hogy a hódmezővásárhelyi rendőrök a külterületeken is tudjanak dolgozni” – mondta a miniszter.

Lázár János tájékoztatott, hogy egy februári felmérés szerint 6-8%-os a hódmezővásárhelyi MSZP támogatottsága a városban, ami azt vetíti előre, hogy a párt, meg fog szűnni 1-2 éven belül Vásárhelyen.

„Volt egy jelölt, akit azonnal kizártak a pártjából és most csak erről van szó, hogy tag még, nem tag még, Szanyi Kapitány telefonál, vagy nem telefonál, de Hódmezővásárhelyről egy szó sem esik” – fogalmazott Lázár János.

A vásárhelyi Jobbikkal kapcsolatban kifejtette, hogy a párt egy balkanyart vett, ami a radikális nemzeti politika helyett, sokkal inkább hazaárulás.

„Ami a választási programokat illeti, semmi olyat nem hallottam az elmúlt hetekben, ami arról szólt volna, hogy Hegedűs Zoltán miért ne legyen polgármester” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. A jelöltekkel kapcsolatban kiemelte: aki nem ajánlott semmit, abból nem is lesz semmi.

A szövetségesekkel kapcsolatban megjegyezte, ha a város csak annyit költene, mint amennyi a bevétele, akkor Kishomokon nem lenne se közmű, se lámpaoszlop. Beszámolt arról is, hogy hétfőn három szövetséges város polgármestere látogatta meg Hegedűs Zoltánt, hogy az alpolgármester tovább erősítse a Hódmezővásárhely kapcsolatait. Kishomokkal kapcsolatban kitért arra, hogy a vásárhelyiek szélesen szeretnek élni, ezért lett Új-Kishomokból egy új városrész és ezért lehet Öreg-Kishomokból is potenciálisan egy új városrész. Hozzátette: Rengeteg pénz és munka van az itt élő polgárok részéről a településrész fejlődésében.

Lázár János elmondta, kicsi a valószínűsége, hogy a városrésznek lesz intézményrendszere, mivel a Kertváros ellátja ebből a szempontból Kishomokot. Az alapinfrastruktúra biztosítva van, a városba való ki-be közlekedés, pedig egy olyan többlet, amit el kell fogadnia annak, aki ebbe a természetes zöld övezetbe, ebbe a környezetbe költözik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: 517 gyermek született Hódmezővásárhelyen 2017-ben. Olyan, hogy a születések száma átlépje az 500-at, már 10 éve nem történt. Megjegyezte: ezeknek a gyerekeknek is boldogulniuk kell, hogy a városban maradjanak. A Tram-train sokat fog segíteni abban, hogy minél kevesebb fiatal költözzön be Szegedre az iskolák miatt.

Beszámolt a vasútvonal korszerűsítéséről is Szabadka és Békéscsaba közt, a Tram-train kishomoki megállójával kapcsolatban hozzátette: a menetidőben minden perc számít, és ha működik már a villamos, akkor lehet megállapítani, hogy lehet-e megállót létesíteni.

Hegedűs Zoltánnal kapcsolatban elmondta, hogy tetszik neki a program józansága, amit a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje összeállított. Kitért arra is, hogy a regisztrált álláskeresők száma drasztikusan csökkent és az a következő fontos kérdés, hogyan lehet a munkából megélni, a szakképzet munkaerőt megtartani. Az országgyűlési képviselő válasza erre a problémára, hogy bérnövekedésre van szükség. Hozzátette: aki azt gondolja, hogy politikai oka van a fiatalok kivándorlásának, az meggondolatlanul beszél.

„A következő napokban mindenki fontolja meg higgadtan, hogy fog dönteni. Érzelemből és politikai elvakultságból senki ne hozzon rossz döntést” – fogalmazott Lázár János.

A beszédek után a lakosok kérdezhettek az elöljáróktól. Fehér István a Szabadság téri önkormányzati lakásokkal kapcsolatban kérdezett, ugyanis olyan pletykák keltek szárnyra, hogy az önkormányzat eladja a lakók feje fölül az ingatlanokat. Megkérte Hegedűs Zoltánt, hogy tájékoztassa személyesen a lakóközösséget az igazságról, mielőtt mélyebb gyökeret ver a lakásokba bedobált röplapok állítása.

Hegedűs Zoltán tájékoztatott, hogy senki feje fölül nem akarják eladni a lakásokat, mivel csak a bennük élő lakosoknak biztosított az önkormányzat lehetőséget arra, hogy a bérleti díjak helyett, rendkívül kedvező áron vásárolhassák meg az ott élők az ingatlant maguknak.

Az egyik kishomoki lakos megjegyezte, hogy szépek a városban zajló fejlesztések és jó látni, hogy egyre többen építkeznek Kishomokon is. Hozzátette, hogy az aluljáró tele van eldobált üvegekkel, ezért szemeteseket kéne kihelyezni oda, valamint a sövények miatt is panaszkodott.

Hegedűs Zoltán a sövényekkel kapcsolatban elmondta, hogy csak a közterületen lévőket tudják ellenőrizni. Megjegyezte, az aluljáróba elhelyezett szemetesnek semmi akadálya sincs.

Lázár János tájékoztatott, hogy 2017-ben 59 bejelentés volt kertes házak építésére, amiknek a nagy része Kishomokon van. Az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon kedvező áron lehet megvásárolni őket és véleménye szerint, ha egy embert tulajdonhoz lehet segíteni, akkor azt meg kell tenni. Beszámolt arról is, hogy 19 ingyen telket osztott ki az önkormányzat Kishomokon, valamint kifejtette, hogy a kishomoki ingatlanok várhatóan fel fognak értékelődni.

Kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert a tűzifa árának csökkentéséről is. Lázár János elmondta, hogy a kormánynak nem szándéka a tűzifarezsi csökkentése, majd kitért arra, hogy a szemét égetéssel való fűtés a következő évek egyik nagy problémája lesz. A fát, pedig az erdőgazdaságokból kéne szociális alapon szétosztani.

Az országgyűlési képviselő felhívta arra a figyelmet, hogy szerinte hiányossága Kishomoknak, hogy nincs közösségi ház. Hegedűs Zoltán hozzátette: az ingyen kiosztott önkormányzati telkek közül az egyiken, létesíteni fognak az Öreg-Kishomoki olvasókör részére egyet.

Lázár János a fórumon beszámolt arról is, hogy a parlament egyöntetű igennel elfogadta a hadiárvák és hadiözvegyek ellátásával kapcsolatos javaslatot, ami Török Margit ötlete miatt valósulhatott meg és került a kormány elé. A most elfogadott módosítással, az eddigi 7500 forintos havi hozzájárulást, 10 ezer forintra emelték.

(X)

 

n.j.