2016 januárjában egy Bagi Mátyás nevű figura jelent meg Hódmezővásárhelyen, aki egy korszakalkotó ötlettel állt elő. A terve az volt, hogy minden vasárnap egészségre nevelje a vásárhelyieket, egy ingyenes edzéssel. Hamar híre ment a városban ennek a kezdeményezésnek, és sokan a funkcionális tréner mellé álltak. Az összefogás eredményeképpen 2016. január 24-én, a Hódtói Sportcsarnokban el is startolt az „Ezt válaszd!” ingyenes crosstraining edzés.

Már az első tréningen megtöltötték a sportcsarnokon a mozogni vágyók, és az óta is töretlen sikernek örvend a vasárnapi edzés. Az első születésnapra Lányi Lala, a Kozmix együttes tagja is ellátogatott, és élőben szórakoztatta az edzésen megjelenteket. 2017 nyarán szinte már nem találtunk olyan embert, aki ne hallott volna a crosstrainingről. Ha mégis akadt ilyen, akkor az a Rádió 7 Summer Street nevű egy hónapos kitelepülésén bepótolhatta hiányosságát, hiszen Bagi Mátyás Hódmezővásárhely sétáló utcáján is megmozgatta az érdeklődőket.

Rengeteg sok szép emléket gyűjthettek azok, akik eddig is rendszeresen a sportot választották vasárnaponként, azonban a legfontosabb mégis csak az, hogy egészségesebbek lettek. 2018. február 18-án pedig elérkeztünk az ingyenes edzések második legfontosabb dátumához. Igen, szó szerint a másodikhoz, hiszen most vasárnap ünnepelte második születésnapját az „Ezt válaszd!”.

Az ünnepi edzésen megjelent Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere is, aki kiemelte, hogy a város, mint eddig is, így a jövőben is támogatni kívánja a vasárnapi edzéseket.

Minden tiszteletem az itt lévőknek, akik vállalják azt, hogy vasárnap délután nem a televízió előtt üldögélnek, hanem eljönnek ide és Bagi Mátyás parancsaira ugrálnak, már kettő esztendeje. A város ebben partner volt végig, a Csongrád Megyei Szabadidő Sportszövetséggel közösen. Örömmel látom, hogy egyre többen vannak, aminek nagyon örülök, hiszen ha az ember mozog, egészségesebbe fogja leélni az életét” – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

Hegedűs Zoltán

Fekete Ferenc, önkormányzati képviselő elmondta, hogy nagyon nehéz feladatot vállaltak akkor, mikor elkezdték ezt a mozgásformát. Nagyon nehéz fenntartani egy ilyen edzéssorozatot ilyen hosszú időn keresztül. Fekete Ferenc köszönetét fejezte ki Bagi Mátyásnak mindazért, amit a vásárhelyi sportért, a vásárhelyi emberek egészségéért tett.

Fekete Ferenc

Két évvel ezelőtt, mikor Mátyással leültünk beszélgetni arról, hogy mit is szeretne csinálni Vásárhelyen, nem gondoltam, hogy ez ilyen népszerű lesz. Az elmúlt két évben sok helyen jártam az országban, de sehol nem láttam ilyen összetartást, ami Hódmezővásárhelyen van. Nagy köszönet Mátyás családjának és a vásárhelyi önkormányzatnak is, hogy kiállnak emellett a program mellett” – hangzott el Süli András, Csongrád Megyei Szabadidő Sportszövetség elnökének beszédében.

Süli András

A két éves születésnapi edzés igazi izomkolosszusok körében zajlott. A Hódtói Sportcsarnokban egy bemutatót láthattak a sportolók a Kryko Gym erőembereitől. Három versenyző mutatott be egy-egy produkciót. Köztük volt a 21 éves ifj. Korom Dezső, aki az édesapjával mutatott be fekvenyomást. Az emelgetést 100 kilogrammról kezdte, majd meg sem állt 180-ig. Ám még ekkor sem adta fel. Egy segédeszközt, az úgynevezett katapultot (ez az eszköz segít a végnyomást növelni) használva 230 kilogrammot sikerült kinyomni a padon.

ifj. Korom Dezső 230 kilogrammot nyomott ki

Egy hosszú ideje tartó barátság és munkakapcsolat van köztem és Mátyás között. Óriási megtiszteltetés, hogy felkért minket a mai bemutatóra. Nem szerettük volna elaprózni a dolgokat, ezért döntöttünk a fekvenyomás és a kőemelés mellett. Nagy Zsolt, Kis Attila és Nagy Gábor egyszerre 600 kilónyi kőgolyót mozgattak meg, és sétáltak vele egy elég hosszú távot” – nyilatkozta Kristó Endre a Kryko Gym tulajdonosa.

Kristó Endre

Az erőemelést és a crosstraining edzést a Rádió 7 Facebook oldalán élőben lehetett követni, azonban ha lemaradt róla, most megtekintheti a felvételt:

Tele vagyok emóciókkal. Mikor az egészet megálmodtam és összehoztuk, nem gondoltam, hogy ez egy ilyen nagyszabású lesz. Álmomban sem gondoltam volna, hogy itt két év után több mint 100 ember jön el és érzi jól magát. Úgy gondolom, hogy méltó volt a mai nap ahhoz, amit ez a két év próbált mutatni az embereknek. Nagyon fontos, hogy itt egy csapat van és nagyon jó hangulat” – mondta el Bagi Mátyás, tréner.

Bagi Mátyás

Szülinapi edzés ide vagy oda, Bagi nem hagyta tunyulni a megjelenteket. Nem kegyelmezett, és a tőle jól megszokott keménységű tréninget tartott a sportolóknak. Az edzés végén, ahogy azt illik, meggyújtották a tűzijátékot a tortákon, amiből mindenki befalhatott egy szelettel.

Januárban kezdtünk el járni Bagi edzéseire. Azóta a vasárnapi mozgásokra is járunk, illetve a keddi és csütörtöki alkalmakon is ott vagyunk a barátnőimmel. Volt munkatársamtól hallottam ezekről az edzésekről, és úgy voltam vele, hogy miért ne próbáljam ki?! Szoktam még futni és konditerembe is járni. A crosstraining edzésekben az tetszik, hogy nagyon jó állóképességet ad, és változatos” – nyilatkozta Gréti.

 

Gréti

 

Sz.Viktor