Egy évtized telt el azóta, hogy a lakosság egészségmegőrzése és az egészséges életmódra való ösztönzés céljából létrehozta Hódmezővásárhely önkormányzata az Egészséges Vásárhely Programot. A megvalósítás feladatát, az akkor Erzsébet Kórházra bízták, majd a tulajdonosváltás után a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó vette át. Azóta az EVP nem csak a Vásárhelyen, hanem a környék településein, így Makón is rendszeresen szervez programokat, végez szűrővizsgálatokat. A születésnapon arcfestéssel, tortával és rengeteg szűrőállomással várták a lakosokat. Érkezése után, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beregisztrált az EVP szűrővizsgálataira, majd körbejárta a kórház járóbeteg rendelőjét és részt is vett egy-két mérésen.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója köszöntötte a minisztereket, majd elmondta: az, hogy az emberi erőforrások minisztere jelen van az EVP 10. születésnapján, nem csak az elmúlt időszak fontosságát jelzi, hanem a jövőre nézve is fontos.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a prevencióra kell fektetni a hangsúlyt.

„Azt látom, hogy ami itt 10 illetve 20 évvel ezelőtt elindult, mi azokat most próbáljuk kormányzati programban megvalósítani. Ez egy jó tendencia, hogy a városokban kipróbálnak valamit, ami fontos és működőképes és azokból országos programok lesznek. Az elmúlt évben 60 egészségfejlesztési irodát hoztunk létre, amiknek a számát a következő évben meg szeretnénk duplázni. A megelőzésre, prevencióra helyezzük a hangsúlyt, hiszen a magyarok túl sok időt töltenek a kórházba” – fogalmazott Balog. Kiemelte: ha az ember tudja, milyen állapotban van, akkor javítani is tud rajta.

Az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet arra is, hogy a 70%-os részvételi arány Hódmezővásárhelyen kiemelkedő Magyarországon.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a program születése elválaszthatatlan összefüggésben van a Gyurcsány kormány kórházat bezáró döntésével.

„Amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy Hódmezővásárhelyen immár 10 éve minden általános iskolás gyereket ingyen megtanítunk úszni, valamint a daganatos betegségek esetében biztosítjuk a teljes szűrés lehetőségét” – mondta Lázár János. Hozzátette, hogy a magas részvételi arány egyértelműen jelzi, hogy milyen fontos a kommunikáció és a tájékoztatás.

„Ha egy egészségügyért felelős miniszter a program mellé áll, az azt jelenti, hogy ez fontos a kormánynak és fontos az itt élő emberek számára is. Szeretnénk, ha az emberek egészségesebbek lennének, hiszen az egészséges ember boldogabb is” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A beszédek után Balog Zoltán, Kallai Árpád, valamint Hegedűs Zoltán kipróbálták a vérkeringés szempontjából rendkívül hasznos ergométeres evezőpadot, aminek a segítségével 300 méteren keresztül mérték össze, hogy ki a legfittebb.

A megmérettetést Hegedűs Zoltán nyerte meg. Balog Zoltán gratulált Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármesterének, majd hozzátette: az első győzelem megvan!

n.j.