Dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott a pénteki sajtótájékoztatón kiemelte, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala jó gazdája az agrár-és vidékfejlesztési adminisztrációs feladatok végrehajtásának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a kifizetések időben történtek meg. „A Járási Hivatal kollégái jó munkát végeztek, támogatták a döntéshozót abban, hogy a legrövidebb időn belül meghozza a beadott pályázatokkal kapcsolatos döntéseit, majd folyósítsa azokat” – mondta a kormánymegbízott. Hozzátette, a tavalyi évhez képest 7 milliárd forinttal nagyobb összeget kaptak a gazdászok Csongrád megyében: a tavalyi évben 14,3 milliárdot, idén február elejére ez az összeg elérte a 21 milliárdot. A következő két hónapban további 75 milliárd forint kifizetése várható. Az országos adatok szerint a 2017-es évben több, mint 193.000 gazdálkodónak közel 548 milliárd forint támogatási összeg kifizetése történt meg az államkincstártól, 2018 februárjában már 100 milliárdnál jár ez az összeg.

Dr. Juhász Tünde

Hamarosan két olyan pályázati felhívás fog megjelenni, ami nagy érdeklődésre tart majd számot: a pályázatok energiahatékonyság javítását, és a bor-és szőlő ültetvények telepítését célozzák meg.

Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a példamutató összeolvadásból a falugazdászok igen erőteljesen érintettek. Kényelmesebbé és gyorsabbá vált számukra is az ügyintézés, mindent egy légtérben meg tudnak oldani. Felhívta a figyelmet az április hónapban induló terület alapú támogatásokra, a megyében 40 falugazdász várja 60 településen a gazdákat, előre egyeztetett időpontokban. Ezekre az alkalmakra erősen ajánlott, hogy a gazdászok vigyék magukkal őstermelői kártyájukat, vagy tagsági kártyájukat a gyorsabb és könnyebb beazonosíthatóság érdekében.

Szűts László

A sajtótájékoztatón részt vett Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester is. Kiemelte, Hódmezővásárhely ma már nem csak földrajzi és gazdasági szempontból számít a megye mezőgazdasági centrumának, hanem közigazgatási központ is. Hozzátette, a vásárhelyi gazdák nagyon várják már, hogy a Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara is a városba költözzön. A tervek szerint ez ebben az esztendőben meg is valósul.

Hegedűs Zoltán

Erdős Norbert, európai parlamenti képviselő is jelen volt az eseményen, hiszen az agrárfejlesztések támogatási összegeinek jelentős része uniós forrásból származik. „A Magyarországra érkező uniós pénzek 40 százaléka az agrár – és vidékfejlesztésbe érkezik. Gratulálok ahhoz a munkához, amelyet a kormánymegbízott asszony végez. A mai napon a sajtótájékoztatót követően méhészeti fórumot tartunk a megye méhészeinek. Az országban több, mint 20.000 méhész van, a megyében ez 851. Már ezek a számok is indokolttá teszik, hogy ezt a területet kiemelten kezeljük. A magyar méz hetvenöt százaléka külpiacokon kerül értékesítésére. Annak a méznek, amely az országba érkezik más országokból, 10 százaléka hamisított. A méz címkézése igen elnagyolt követelményeket támaszt jelenleg. Azt kell csak feltüntetni, hogy uniós országból származik –e, vagy nem, vagy ennek a keveréke –e. A javaslatom szerint a címkéken jelölni kell majd, hogy pontosan mely országból származik” – mondta az európai parlamenti képviselő, majd hozzátette, az élelmiszeripar 76 százaléka jön létre méhek általi beporzással. Ebbe bele esik többek között a gyümölcs-és zöldségtermesztés is. A mezőgazdasági ökoszisztéma összeomlik a méhek nélkül. A magyar méz helyzete és védelme tehát kiemelten fontos. A mézről készült szakbizottsági jelentés, amely az „Európai méhészeti ágazat előtt álló kilátások és kihívások” címet viseli, tartalmazza a növényvédő szerek ügyét is többek között a már fent említett témák mellett. Az európai parlament agrár –és és vidékfejlesztési bizottsága már szavazott, 39-1 arányban fogadta el a szakbizottsági jelentést, ez biztató arra vonatkozólag, hogy a február 28-i plenáris ülésen, majd a márciusi 1-jei szavazó napon is elfogadják.

Erdős Norbert

Kérdésünkre reagálva Erdős Norbert az időközi polgármester választással kapcsolatos véleményét is ismertette. „Azt látom, hogy van egy széles körű ellenzéki összefogás, amely ebből a polgármesteri választásból megpróbál presztízs választást csinálni, hogy sikereiket majd az országgyűlési választásra országosan terítsék. Én ezt így látom. Meg van ennek a veszélye is rájuk nézve, ha ez nem sikerül nekik, elég nehéz lesz bármit mondani az áprilisi választások előtt a választópolgároknak. Komoly református, protestáns hozzáállást, elkötelezett munkát, kitartást tételezek fel a vásárhelyi polgárokról, nem gondolnám, hogy el fognak távolodni arról az útról, amit több száz éve követnek. A polgárok itt mindig úgy választanak, hogy az személy a munkát, az előrehaladást a zsigereiben, vérében hordozza. Nem is tudom elképzelni, hogy éppen ezért ne Hegedűs Zoltánt válasszák meg polgármesterüknek.”

A sajtótájékoztatót követően méhészeti fórum várta a megye méztermelőit, amelynek során az ágazat aktuális kérdéseiről esett szó. Az eseményen részt vett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Hegedűs Zoltán alpolgármester, és dr. Juhász Tünde kormánymegbízott.

Ács Helga