Lázár: Hegedűs programja arról szól, hogyan lehet jobbá tenni Hódmezővásárhelyt 15

 

A választási fórum moderátora Cseri Tamás önkormányzati képviselő volt, aki bemutatta a felszólalókat, majd az időközi polgármester választással kapcsolatban elmondta, hogy a képviselő testület összeállítása maradni fog. Hozzátette: Hegedűs Zoltán alpolgármesterként 2014 óta vezényli a fejlesztéseket és beruházásokat Hódmezővásárhelyen és polgármesterként is ezt fogja folytatni.

Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke tájékoztatott, hogy a jelöltek közül csak Hegedűs Zoltán képviseli a vásárhelyiséget. Megjegyezte, hogy a másik induló hatalomvágyának semmi sem szab határt.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje kiemelte: a hódmezővásárhelyiek soha nem adják fel és a 27 évnyi kemény munka gyümölcsének kézzelfogható eredménye van. Hozzátette: Hódmezővásárhelyen a vásárhelyiek érdekeivel kell foglalkozni, nem az országos politikával.

„Két lehetőség van előttünk és ennek a választásnak igazából a tétje az, hogy a fejlődés útján haladjunk tovább, vagy a bizonytalant válasszuk. Ha változik a politikai összetétele a testületnek, az politikai csatározásokhoz vezet és akkor a politikusok nem a lakosokkal fognak foglalkozni. Megdöbbentő volt számomra, hogy egyik ismerősöm látta, hogy facebookon az egyik bejegyzés alá képpel, névvel, arccal azt írta be valaki, hogy <hol osztják a gépfegyvert meg a lőszert? Megyek érte!>” – mondta Hegedűs.

Hegedűs Zoltán beszámolt a Mátyás utca környékét érintő fejlesztésekről, így az Északi elkerülő március 29.-i átadásáról, valamint a Keleti elkerülő munkálatainak pénteki kezdéséről. A közlekedést érintő beruházásokkal kapcsolatban tájékoztatott, hogy márciusban kezdik meg a Tram-train villamos sín fektetését, valamint a vasúti sín korszerűsítését. A környéken található oktatási intézetekről elmondta, hogy a Klauzál utcai óvodát adták elsőként át, a Tornyai utcai intézmény felújítása folyamatban van, valamint a Klauzál utcai általános iskola fejlesztését is megkezdik az idén. Hozzátette: a Kalmár Zsigmond épülete átalakításon, energetikai korszerűsítésen megy keresztül, valamint érkezett javaslat arra is, hogy bővülhetne a szakközépiskola, tekintettel a felnőtt oktatásban lévő lehetőségek kihasználására.

A FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje elmondta, hogy a kórházban fejleszteni fogják a fekvőbeteg ellátást, valamint egy MR diagnosztikai eszköz beszerzése is a tervei közt szerepel. Beszámolt arról is, hogy a Tornyai utcai rendelőt teljesen felújították, a Széchenyi téri rendelőt pedig március végén fogják átadni.

Hegedűs tájékoztatott, hogy a minőségi otthoncsere programot igénylőkkel 15 szerződést megkötöttek és további 17 elő van készítve, továbbá több polgármester is jelentkezett a polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármesternél, mivel kíváncsiak a mintaprogramra. Kitért a Modern Városok Programra is, amivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a város kapott egy lehetőséget, de ezzel még nincsen minden elintézve, ugyanis rengeteg munka van még hátra, amit a vásárhelyieknek kell elvégeznie. Kiemelte: az a célja, hogy 2022-re, mind a 19 program elkészüljön.

Hegedűs elmondta, hogy nem fog a városba beengedni illegális bevándorlókat és illegális bevándorlást szervező iroda sem nyílhat Hódmezővásárhelyen. Tájékoztatott a laktanyát érintő fejlesztésekről, valamint hozzátette: a városban működő kameráknak és a rendőrség emelt létszámban való jelenlétének hála drasztikusan csökkent a közterületen elkövetett bűnesetek száma. Beszámolt a piac fejlesztésével kapcsolatos terveiről és a város templomainak felújításáról. Kitért arra is, hogy az új könyvtár épületére kiadott tervpályázatra beadott munkák hamarosan beérkeznek, és ha nem tetszenek, akkor egy másik helyre fogják a pályázatot kiírni. A polgármester jelölt a fejlesztések és beruházások felsorolása után hangsúlyozta, hogy 90%-ban a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

A FIDESZ-KDNP polgármester jelöltjének beszéde után felszólalt Grezsa István önkormányzati képviselő, aki tájékoztatott: kiadja a STOP Márki-Zay kampányt, aminek az a lényege, hogy mindenki szavazzon február 25-én Hegedűs Zoltánra.

Lázár János, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a város jövőjét Hegedűs Zoltánnál jó kezekben látja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter üzent is az időközi választáson induló polgármester jelölteknek, amiben kiemelte, hogy ne hozzanak szégyent a városra:

##audio:5384##

Felhívta arra a figyelmet, hogy mindenkinek le kell nyugodni, a szavazók el fogják dönteni, hogy ki a legmegfelelőbb. Hozzátette, hogy inkább arról essék szó, mitől lenne jobb a városnak és ne egymást gyalázzák.

„Aki biztos magában, vállalni akarja a város vezetését, az nem fenyegetőzik” – fogalmazott Lázár János.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a város jövője az időközi polgármester választás tétje, hiszen most dől el: nyertes, vagy vesztes lesz Hódmezővásárhely. Tájékoztatott, ha Hegedűs Zoltán mond valamit, az úgy is fog történni, mivel a képviselő testület többségi támogatását élvezi. Megjegyezte: a város élére olyan ember kell, aki jó szövetségeket tud kötni.

Lázár János beszámolt róla, hogy a város 400 millió forint megtakarítással rendelkezik, hála Almási István, Kószó Péter és Hegedűs Zoltán munkájának, amiből többek közt 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal köszönik meg a 62 éven felüliek munkáját nem csak karácsonykor, hanem húsvétkor is.

„Az átlag nyugdíj Hódmezővásárhelyen 100-105 ezer forint. Arra kérek mindenkit, hogy egy olyan nyugdíjastól, aki ennyi nyugdíjat kap, senki ne sajnáljon 10 ezer forint Erzsébet utalványt. Aki úgy gondolja, hogy 10 ezer forint Erzsébet utalvánnyal meg lehet vásárolni a vásárhelyi nyugdíjasok szavazatát, az sértegeti őket. Mindenkinek jár a segítség, nem csak a gyermekeknek és az aktív korúaknak, mivel több generációs város és ország vagyunk” – fogalmazott Lázár János.

Az országgyűlési képviselő elmondta: tetszik neki Hegedűs Zoltán programjában, hogy mindenki polgármestere akar lenni, hiszen egy város vezetője nem engedheti meg magának, hogy különbséget tegyen vásárhelyi és vásárhelyi közt. Az a kötelessége, hogy mindenkinek segítsen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tetszését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a FIDESZ-KDNP jelöltje a jobb jövőt az oktatási intézmények, a kórház és a gazdaság fejlesztésében látja. Kiemelte, hogy a vállalkozásokat támogatni kell.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje november óta Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, aki jól vezeti a várost és nem látja az okát, hogy ezen bármiért is változtatni kéne.

A piacfejlesztésével kapcsolatban elmondta, három dolog határozza meg a függetlenséget: Ki ad enni? Ki ad pénzt? Ki ad energiát? Hozzátette, hogy 2017-re a szükséges cégek és bankok nagy része, már magyar kezekben van, az élelmiszer kérdésének esetében, pedig fejleszteni kell a városok piacait, ahol magyar kereskedők magyar termékei vannak, hogy szívesebben költsék el a pénzüket az emberek ott, mint a hipermarketekben.

Lázár János kiemelte: Hegedűs Zoltán programja arról szól, hogyan lehet jobbá tenni Hódmezővásárhelyt és bízik abban, hogy a vásárhelyiek a nyugodt városépítés és nem a polgárháború mellett teszik le a voksukat.

Az elöljárók beszédei után következtek a lakossági kérdések. Az egyik részt vevő a villanykarókra feltett plakátokkal, valamint azokkal a kommentelőkkel kapcsolatban tett megjegyzést, akiknek semmi közük Hódmezővásárhelyhez.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy számos alkalommal váltott ki országos érdeklődést a vásárhelyi helyi választás. Megjegyezte, hogy akik kívülről szólnak hozzá a vitához sokszor sértő módon lenézik a várost. Lázár János arra kért meg minden polgármester jelöltet, hogy mondják meg a támogatóiknak: ne sértegessék a vásárhelyieket!

A tanya villanyosítás is szóba került, amivel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott, egy erzsébeti fórumon tapasztalták, hogy a volt TSZ, vagy jogutódjának tulajdonában lévő elektromos hálózatok problémát okoznak, amit meg kell oldani.

Lázár János kitért arra is, hogy az Északi elkerülő miatt az egész város közlekedését újra kell gondolni, hiszen annyi autót fog levenni az utakról, amennyi a lakosok tulajdonában van. Tájékoztatott, hogy kerékpárút fog épülni egészen Makóig, de az autóút is megújul majd Maroslelétől. Hozzátette: a Bodzási úton, a Rárósi úton egészen Nagylakig, valamint a Mártély és Vásárhely között is teljes útfelújításra kerül sor.

A Tram-trainnel kapcsolatban elmondta, hogy az elkerülő március 29.-i átadása után egy héttel, le fogják zárni a vasúti pályát és megkezdik a Szeged-Hódmezővásárhely közti vasút korszerűsítését.

Érdeklődtek a közmunkaprogram felől is, amivel kapcsolatban Hegedűs Zoltán tájékoztatott, hogy a munkaerőpiaci paktum keretein belül 600 munkavállalót támogatnak különböző képzésekkel, hogy magasabb fizetéssel tudjanak munkába állni.

 

(X)

 

n.j.