“A zongoristák legtehetségesebb Csongrád megyei tanulói vesznek részt a mai találkozón, 4 korcsoportban. Mindegyikük b- tagozatos. Ez azt jelenti, hogy emelt szinten tanulják a zenét. Ezeket a találkozókat eredetileg olyan években szerveztük, amikor nincs országos megmérettetés, de az utóbbi időszakban annyira megszaporodtak az országos versenyek, hogy ez megdőlt. Így a mostani alkalom egy kiváló lehetőség a felkészülésre a tavasszal illetve nyár elején megrendezésre kerülő országos versenyeket illetően” – mondta Vágó János, a Péczely Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. Hozzátette, a mostani alkalomra a megyéből 6 iskola 28 tanulója érkezett, s noha ez a szó szoros értelmében nem verseny, értékelést és minősítést kapnak a résztvevők: kiemelt nívó, nívó és dicséret kategóriában hirdetnek eredményt.

Vágó János

Balog Bertalan 2-os zongorista a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájából érkezett, és J.S. Bach: C-dúr kis prelúdium, valamint Kuhlau: C-dúr szonatina II. tételével készült. Felkészítő tanára Nagy Ildikó volt. „3. éve zongorázok, szeretem, mert kedves a tanárom és jól tanít és nagyon élvezem, szeretem a klasszikus zenét. Egy ilyen alkalomra nagyon sokat kell gyakorolni, remélem, hogy nagyon jól el tudom játszani a darabomat” – mondta a fiatalember, aki azt is elárulta, mivel édesanyja, Bölömi Anna is zenész – hegedű, Szegedi Szimfonikus Zenekar – , ő is szeretett volna valamilyen hangszeren játszani.

Balog Bertalan

Mohai Szilárd, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója, a zenét a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Iskolában tanulja. 2014 óta zongorázik. „A mi családunk zenészcsalád, jól zongoráztam, így jött az ötlet, hogy beírassanak a Péczelybe. A családtagjaim klarinéton, szaxofonon, gitáron és zongorán játszanak” – mesélte Szilárd, aki azt is megosztotta velünk, nagy álma, hogy egyszer zenekarban játszhasson zongorán. A pénteki eseményre Mozart és Bartók Béla darabokkal készült, felkészítő tanára Lauer Ágnes volt.

Mohai Szilárd és Lauer Ágnes

A 3 tagú zsűrit idén Mészáros Lászlóné (Weiner Leo Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgató), Dr. Zsigmondné dr. Pap Éva (zongoraművész, SZTE-Zeneművészeti Kar) és dr. Zsigmond Zoltán (zongoraművész – SZTE-Zeneművészeti Kar) alkották.

A fellépések során többek között Mozart, Chopin, Bach, Bartók és Liszt darabokat hallhatott a közönség.

A Péczely Attia Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak eredményei:

I. korcsoport

Mohai Szilárd – Nívódíj (Felkészítő tanára: Lauer Ágnes)

Nagy Bolda – Kiemelt Nívódíj (Felkészítő tanára: Tarr Angéla)

II. korcsoport

Barna Márton – Kiemelt Nívódíj (Felkészítő tanára: Horváthné Kapusinszky Andrea)

Huszár Sára – Nívódíj (Felkészítő tanára: Borsos Annamária)

Sós Marcell – Kiemelt Nívódíj (Felkészítő tanára: Bereczki Marianna)

III. korcsoport

Bozó Tamás – Kiválóan Kiemelt Nívódíj (Felkészítő tanára: Bereczki Marianna)

Pósa Anna Laura – Kiemelt Nívódíj (Felkészítő tanára: Recskó Anikó)

A zsűri a növendékeket egyébként négy kategóriában díjazta: dicséret, nívódíj, kiemelt nívódíj, illetve kiválóan kiemelt nívódíj. Így a fenti eredmények azt bizonyítják, hogy a Péczely diákjai az előző évekhez képest jóval nagyobb sikereket értek el az idei találkozón.

Ács Helga