Idén először, országszerte megrendezik a magyar széppróza napját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta és támogatásra méltónak találta azt a kezdeményezést, miszerint Jókai Mór születésnapján, azaz február 18-án ünnepeljék a magyar prózát.

Hódmezővásárhelyen ezt az ünnepet egy kicsit előrébb hozták, és február 15-én, csütörtökön rendezték meg, a Németh László Városi Könyvtárban. Diószegi Szabó Pál tartott előadást Tömörkény Istvánról, aki nem csak remek költő volt, hanem kiváló újságíró is.

Tömörkény István nem csak Szeged, de a szegedi nagytáj, s annak jelentős városa, Hódmezővásárhely írója is volt. A városban zajlott híres perről, Szántó Kovács János peréről is tudósított, s ez a tudósítás, ez az „élmény” meghatározó volt írásművészetére is.

Nagyon érdekes ez a téma olyan szempontból, hogy egyesül benne több tudományág. Egyrészt az irodalom, mint publicisztika, a tudósítói munka etikussága, annak pontossága, egy pici történelem és egy kicsi jogtörténet is. Mindezt az irodalom alapján próbálom kibontani. Alapvetően Tömörkénynek a fiatal korszakát mutattam be az este folyamán” – tudtuk meg Diószegi Szabó Páltól.

Diószegi Szabó Pál

Tömörkény a két város, Szeged és Hódmezővásárhely közti kulturális kapcsolatot nagyon jól bemutatja, már a századforduló végén. Munkásságában az ő optikáján keresztül benne van a korabeli Vásárhely, a korabeli parasztok alakja. Az író azt a kurázsit látja Vásárhelyben, ami Szegeden már jóval hamarabb kivirágzott. Ami neki nagyon fontos volt, hogy látta a szociális helyzetet a városban. Látta az agrárképzést, és foglalkoztatta a szegény emberek sorsa.

A Magyar írószövetség Csongrád megyei írócsoportjának szervezésében megvalósuló eseményen egy olyan korszakot, egy olyan ember munkásságát tárta az érdeklődők elé azt előadó, amiről egyre kevesebbet lehet hallani, így egy hiánypótló prezentációnak lehettek részesei a könyvtárba látogatók.

 

Sz.Viktor