Szentmártoni Norman, Szentmártoni Ildikó és Szentmártoni Imre, azaz St. Martin

A hódmezővásárhelyi származású zenész rendszeresen ad koncerteket szülővárosában, de a február 14-i est sok szempontból különleges volt az ő és családja szemszögéből is. A „Gyógyító ásványok – 7 szín, 8 dallal, sok mesével és történettel” című előadás címéből is kitetszik, hogy a zene ezúttal kiegészítője a produkciónak. St. Martin felesége, Szentmártoni Ildikó amellett, hogy művészettörténész még ásványékszer-készítő szakértő is. Az ő fejéből pattant ki az előadás gondolata.

Szentmártoni Ildikó

„Egyszeri alkalomnak indult. Egy kiállításra kértek fel, és azt gondoltam, hogy egy kicsit legyen színesebb az előadás, hogy legyenek mellettem a fiúk is. Kellett valami tematika, hiszen szerették volna, ha beszélek a színekről, az ásványokról, de mivel 4000 ásvány van, tudtam, hogy valami köré kell ezt fűzni. Én a szivárvány hét színét választottam. Ezekhez választottam ásványokat, és ezeknek a színeknek van története. Illetve a zenét egy kicsit más kontextusba helyezzük, mégpedig a színek világába” – fogalmazott Szentmártoni Ildikó.

Azóta az előadás már több helyszínt is megélt, és most Hódmezővásárhelyre is ellátogattak ezzel a produkcióval, amelyben St. Martin, Szentmártoni Ildikó és fiuk, Szentmártoni Norman musicalénekes vesz részt.  Ők így hárman színpadon nagyon ritkán vannak együtt, sőt, még az is viszonylag ritkán valósul meg, hogy otthon együtt legyenek, hiszen mindnyájuknak rengeteg elfoglaltsága van.

Az est folyamán sorra jött a szivárvány hét színe, amelyhez megfelelő zene és történet is dukált. Így például a piros szín energetizáló, élénkítő hatásához is St. Martin egy perzselőbb dallamot választott. Ahogy a piros az élet színe, úgy kapcsolódik a halálhoz is: nagyon sok kultúrában a vörös megjelenik a temetési szertartásokon. Ehhez a színhez pedig a vörös korall, vörös jáspis és rubint kapcsolódik. Míg például a lila a spiritualitás színe, így ahhoz Szentmártoni Norman énekelt egy dalt a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalből. Ehhez pedig a hegyikristály, az ametiszt, vagy éppen a gyöngy és a gyémánt tartozik. Emellett még szó volt a narancssárgáról, a sárgáról, a zöldről, a rózsaszínről, a világoskékről és a sötétkékről is.

St. Martin

“Ez egy felemelő pillanat, hogy ez a lehetőség, hogy Hódmezővásárhelyen, szülővárosunkban együtt léphetünk fel” – mondta St. Martin, akit arról is kérdezt, hogy neki mi a kedvenc színe. “Régen engem Okker úrnak hívtak. Ez azért volt, mert szívem szerint mindenbe belecsempéztem volna egy kis őszt, mindig mondtam, hogy tegyünk még bele egy kis okkert. Mostanában azonban nagyon sokat használom a kék színt. Volt egy pasztalles korszakom is. Gyerekkoromban viszont szinte a gyűlöletig fajult a viszonyom a barna színnel” – nyilatkozta St. Martin.

Az előadás egy pontján St. Martin magához ragadta a mikrofont, és megköszönte Égető Gyulának, a Rádió 7 cég- és szerkesztőségvezető-tulajdonosának, valamint Boros Ilona irodavezetőnek a több évre visszamenő segítséget. Elmondta, hogy Égető Gyulának ő személy szerint nagyon sokat köszönhet, hiszen mikor Vásárhelyre jönnek, mindig az első szóra segít nekik, és mondhatni barátság fűzi hozzá őt. Egy-egy ajándékkal is készült St. Martin Égető Gyula és Boros Ilona felé. Boros Ilona egy festményt kapott, amelyet Márfy Gabriella festőművész készített. Égető Gyulának utólag kézbesítették az ajándékot, mivel nem tudott jelen lenni az eseményen.

ÉR.