Lakossági fórumot tartott kedd este Farkas Éva Erzsébet polgármester és Kádár József települési képviselő Újvároson, pontosabban a Szikszai György Református Általános Iskola ebédlőjében. Elsőként a városvezető ismertette Makó jelentősebb fejlesztéseit. Kiemelte köztük a Hagymatikum bővítését, mely során az új uszodakomplexumnak köszönhetően 17 település iskoláinak, óvodáinak oldódik meg ezzel a szervezett úszásoktatása. Lakossági kérdésként felmerült: a 9,5 milliárdos projekt esetleg tartalmaz-e olyan kifolyót, ahonnan palackban, kannában vihető a víz, mint a szegedi Anna-kútról? A válasz tömör volt: igen. Farkas Éva Erzsébet beruházások során arról beszélt, hogy új munkahelyek teremtését is szem előtt tartják. – Korábban a gumigyár kapott ennek kapcsán 1 milliárdos támogatást, s hamarosan a Váll-Ker Kft.-nél lesz egy 650 milliós kapacitásbővítés, illetve a Duocornál is terveznek hasonlót – sorolta a városvezető.

A fórumnak helyet biztosító oktatási intézmény egykori sportpályáján, illetve a mellett lévő közösségi ház elbontása során felszabadult részen egy kézilabda munkacsarnokot építenek. – Jelenleg zajlanak a közművek kiváltásai, amint ezek megvannak, átadjuk a területet az államnak, hiszen ő az építője és a fenntartója is az új létesítménynek – vette át a szót Kádár József. A települési képviselő elmondta: a több mint 600 milliós projekt száz százalékban támogatásból valósul meg, az 58-szor 38 méteres csarnok küzdőtere 20-szor 40 méteres lesz, melyhez egy 170 férfőhelyes lelátó is tartozik majd. Természetesen az újvárosi idősek sem maradnak közösségi ház nélkül, ugyanis a Justh Gyula utcában lévő jelenlegi klubházzal szemben lévő egykori bölcsődét alakítják át  a számukra. Kérésükre egy nagyjából 60 négyzetméteres nagyterem is lesz benne, illetve az udvar pedig alkalmas lesz szabadtéri programok megtartására.

Kotormán István lelkész-igazgató (áll) több kérdést is feltett

Az esemény egyetlen kérdezője Kotormán István volt. A vendéglátó intézmény igazgatója arra volt kíváncsi, lesz-e gyalogos átkelőhely a Nagycsillag és a Justh Gyula utca kereszteződésében, illetve alakítanak ki újabb parkolókat a nemrég felújított felnőtt háziorvosi rendelőnél, valamint a leendő tornacsarnok környékén. – A zebrára az engedély már megvan, most várjuk a kivitelezésére az árajánlatot – válaszolta Farkas Éva Erzsébet. A parkolók lehetséges helyszínét pedig vizsgálják, mert tényleg szükség van rájuk. Kádár József körzetéhez tartozik az igási és a rákosi tanyavilág is. Így a keddi fórumon résztvevő rákosiak örömmel fogadták, hogy egy TOP-os pályázatnak köszönhetően 15 millió forintból megújulhat a közösségi házuk.

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Kádár József települési képviselő

Nincs olyan fórum a városban, aminek ne lenne fontos kérdése a járdák állapota. Tavaly az önkormányzat körzetenként 12,5-12,5 milliót biztosított a felújításokra. Ezt az összeget az idén megemelték, így a városrészekre most már 20-20 millió jut. – Újvároson a legrosszabb állapotban a Váradi utca járdája van mind a két oldalon, mivel ez egy közel 1 kilométer hosszú utca, így a rendelkezésemre álló  teljes összeget erre kell majd fordítani – árulta el Kádár József.

Munkatársunktól. K.